La dreta encén el Congrés pel diàleg amb Catalunya: «La nació en pren nota»

Cayetana Álvarez de Toledo (PP) acusa el PSOE de cometre un "delicte de lesa democràcia" per pactar amb l'independentisme i Vox avisa que el "titella" Sánchez es pot "ofegar amb els seus propis fils"

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés | PSOE
19 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:36h
"La nació en pren nota". "La nació és dèbil, però té memòria". "Volen esborrar el delicte de lesa democràcia que ha comès pactant el govern d'Espanya amb els independentistes". "Estan a les ordres del pròfug i covard Carles Puigdemont". Són quatre de les frases que s'han escoltat aquest dimecres en la sessió de control a l'executiu espanyol celebrada al Congrés dels Diputats. Les han pronunciat Cayetana Álvarez de Toledo, portaveu del PP, i Ignacio Garriga, diputat de Vox, en referència al diàleg amb Catalunya i al rumb del govern PSOE-Podem. La sessió ha servit, també, per escenificar el trencament de Pedro Sánchez amb la dreta, especialment el PP.

El president del govern espanyol ha respost primer les preguntes d'Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, i de Pablo Casado, cap de files dels populars, a qui ha demanat que tingui "sentit d'Estat" per renovar els organismes constitucionals, com és el cas del Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La sessió ha pujat de to, però, quan Álvarez de Toledo ha agafat el micròfon per interpel·lar la vicepresidenta Carmen Calvo. "Busquen l'amnistia dels sediciosos i dels seus socis", ha apuntat la portaveu del PP, a la qual cosa Calvo ha respost fent evident la "decepció".

"Vostès fan un discurs contra Catalunya. Això explica el suport que hi tenen", ha assenyalat la dirigent del PSOE, que ha demanat al PP que deixi de tenir com a "ostatge" el TC i el poder judicial. Després ha estat Garriga, de Vox, qui ha interpel·lat la vicepresidenta amb una intervenció que ha barrejat Puigdemont, els països "traïdors" de l'espai Schengen -Bèlgica- i també l'actitud "dèbil" de l'Estat davant la presumpta ofensiva del Regne Unit a Gibraltar. "Fins i tot la millor titella es pot ofegar amb els seus propis fils", ha ressaltat el dirigent de l'extrema dreta al final de la intervenció.
 
Exigència de trencament

"El PP és un partit d'Estat, i per això dilluns li vaig oferir pactar els pressupostos si trenca amb els independentistes. Ja no té excusa. Si ara escull de nou els mateixos socis pels comptes, és perquè vol", ha remarcat Casado, en la línia del que va parlar amb Sánchez aquest dilluns a la Moncloa. "Ja van dir que Espanya els importa un rave", ha destacat en referència a la frase de Montse Bassa, germana de Dolors Bassa, en el debat d'investidura. Casado ha insistit que no "reservi" el diàleg per a la "minoria radical", i ha demanat que el dediqui a la "majoria moderada".
 
"No sé ben bé l'objectiu de la pregunta, perquè no ha parlat de dades econòmiques, ni de reducció del deute, ni de la caiguda de l'atur", ha apuntat Sánchez, referint-se a l'objectiu inicial de la interpel·lació del líder del PP. "Vostè abandoni. Deixi enrere el catastrofisme. No se li farà llarg estar entre la bronca i el bloqueig durant els propers quatre anys? Li estenc la mà per arribar a acords sobre renovació d'òrgans constitucionals", ha assenyalat el president del govern espanyol.