Sánchez i Casado es reuneixen a la Moncloa en ple xoc per Catalunya

El president del govern espanyol i el líder del PP es troben per primera vegada des de la investidura amb la renovació del poder judicial també damunt la taula

Pedro Sánchez i Pablo Casado, reunits aquest dilluns a la Moncloa
Pedro Sánchez i Pablo Casado, reunits aquest dilluns a la Moncloa | Europa Press
17 de febrer del 2020
Actualitzat a les 12:26h
Pedro Sánchez i Pablo Casado estan reunits a la Moncloa des de les dotze del migdia. Es tracta de la primera trobada entre els dos dirigents des que el president del govern espanyol va ser escollit, el 7 de gener, al Congrés dels Diputats. Damunt la taula hi ha tres qüestions principals: la situació a Catalunya, la renovació del poder judicial i l'economia. Sobre les dues primeres és on hi ha més discrepàncies, especialment pel que fa a la situació judicial del president de la Generalitat, Quim Torra.

El PP va presentar fa uns dies una querella contra Torra per usurpació de funcions perquè interpreta que, després d'haver perdut l'acta de diputat -així es va produir el 27 de gener al Parlament després de l'aval del Tribunal Suprem a la inhabilitació exprés de la Junta Electoral Central (JEC)-, ja no pot exercir com a president. La Fiscalia s'ha oposat a l'admissió a tràmit de la querella, però els de Casado segueixen considerant que el president no pot seguir a Palau i carreguen contra Sánchez no només per haver-s'hi reunit, sinó per engegar la taula de diàleg Estat-Generalitat.

Aquesta taula, que s'hauria de posar en marxa a principis de març, a tot estirar, compta amb l'oposició frontal de la dreta. Sánchez, tot i les discrepàncies, vol oferir "mà estesa" al PP, i aspira a tractar aspectes com les pensions, el finançament autonòmic -un dels aspectes que ja va plantejar dins dels 44 punts oferts a Torra el 6 de febrer- i la renovació dels organismes constitucionals. Els òrgans judicials disposen de capítol a part, perquè estan bloquejats des del 2018 i sense perspectives d'acord.

El novembre del 2018, el PSOE i el PP van acordar que Manuel Marchena, president de la sala segona del Tribunal Suprem, assumís la presidència del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ara liderat per Carlos Lesmes. Un missatge d'Ignacio Cosidó, portaveu dels populars al Senat, en el qual assenyalava que el PP controlaria igualment la sala segona -encarregada de jutjar els dirigents independentistes- per la "porta del darrere" va fer que l'acord saltés pels aires i Marchena es veiés obligat a renunciar.

Es tracta de la vuitena reunió pública entre Sánchez i Casado des que tots dos van assumir els respectius càrrecs. El líder del PSOE va arribar a la presidència del govern espanyol el juny del 2018 després de la moció de censura, i el cap de files del PP va fer el salt a la cúpula del partit el juliol del mateix any després de l'adeu de Mariano Rajoy. L'última trobada oficial entre tots dos va ser el 12 de setembre de l'any passat, a les portes de la sentència del Suprem contra els líders independentistes.