Forn i Bassa també podran sortir de la presó per treballar i fer voluntariat

L'exconseller d'Interior podrà sortir de dilluns a divendres i l'exconsellera de Treball, tres dies a la setmana

13 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:33h
Quim Forn, a la comissió del 155
Quim Forn, a la comissió del 155 | Adrià Costa
Els exconsellers Joaquim Forn i Dolors Bassa també podran sortir de la presó per treballar i fer voluntariat. Així ho han decidit les juntes de tractament del Centre Penitenciari de Lledoners i de Puig de les Basses en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, el mateix procediment pel qual Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Carme Forcadell treballaran i faran voluntariat. Tots ells, seguiran complint condemna i dormint a la presó.

En el cas de Forn, podrà sortir de dilluns a divendres durant 12 hores i mitja diàries per treballar. Pel que fa a Bassa, podrà sortir tres dies a la setmana durant hores per tenir cura de la seva mare, d'edat avançada. Per protegir la seva intimitat, la Generalitat no informarà ni de la data de l'inici de les sortides ni de les empreses ni entitats en les quals treballin o exerceixin voluntariat. 

Cuixart, Sánchez i Forcadell ja s'han acollit a aquesta via

Precisament ha estat aquest dijous que Jordi Cuixart ha anat per primera vegada des de que va ser empresonat a treballar a la seva empresa de Sentmenat. En el seu cas, podrà treballar i fer voluntariat cinc dies a la setmana (també, de dilluns a divendres) durant 9,5 hores al dia. Jordi Sànchez, per la seva banda, podrà estar onze hores al dia fora del centre tres dies a la setmana (de dilluns a divendres) per fer un voluntariat.

En el cas de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, com Bassa, podrà sortir de la presó tres dies a la setmana -durant nou hores diàries- per cuidar la seva mare, també d'edat avançada.

Què implica el 100.2 del reglament penitenciari

L'aplicació de l'article 100.2 permet combinar elements propis del segon i el tercer grau penitenciari, i a la pràctica permet sortir més sovint de la presó per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. La seva aplicació ha de tenir l'aval del jutjat de vigilància penitenciària i la Fiscalia hi pot presentar recurs, però això no en paralitza l'aplicació. Cada any hi ha més de 400 interns a qui s'aplica l'article 100.2

Els presos polítics fa setmanes que van activar totes les possibilitats que ofereix el reglament penitenciari. Per fer-ho, primer calia estar classificats en segon grau penitenciari. Les presons van proposar aquest grau a finals d'any i la Generalitat el va ratificar el 9 de gener. A partir d'aleshores, els líders independentistes i les seves defenses van començar a treballar amb els centres penitenciaris -aportant documentació, ofertes de feina o propostes de voluntariat- per tal que les juntes de tractament, seguint criteris tècnics encaminats a la reinserció, proposessin l'aplicació de l'article 100.2.