El Mobile es casa amb Barcelona: claus d'una suspensió forçada que no lesiona el futur del congrés

GSMA, empresa organitzadora del certamen, ratifica el compromís amb la capital catalana i les administracions es conjuren per blindar l'edició del 2021

Mobile World Congress
Mobile World Congress | Jose M. Gutiérrez
13 de febrer del 2020
Actualitzat el 14 de febrer a les 9:49h
La cancel·lació del Mobile World Congress 2020 no posa en perill la continuïtat del saló a Barcelona. Aquest és el missatge que han insistit a traslladar aquest dijous GSMA, l'empresa organitzadora del certamen, i les administracions. El contracte del Mobile amb la ciutat és vigent fins al 2023 i, per ara, les parts tenen intenció de complir-lo.

1. Motiu de "força major"

El director general de GSMA, Mats Granryd, i el conseller delegat, John Hoffman, han justificat la cancel·lació del Mobile 2020 per motius de "força major". Una "alarma global" pel coronavirus, diuen, que feia "impossible" la celebració de l'esdeveniment. 

Amb les seves explicacions, Granryd i Hoffman, han volgut deixar clar que la suspensió de l'edició d'enguany no té res a veure amb la seu on s'havia de celebrar. "Avui és un dia fosc i frustrant però sortirà el sol", ha resumit el conseller delegat, després de recordar que el Mobile s'ha celebrat a Barcelona des de fa 14 anys amb "èxit". Segons Ganryd, la cancel·lació també obeeix a la voluntat de mantenir el "prestigi" de l'esdeveniment i de la ciutat.

2. Pendents del cost econòmic

Els dos màxims responsables de GSMA han esquivat aquest dijous les preguntes sobre els costos econòmics de la cancel·lació i s'han escudat novament en els motius de "força major" que han obligat a suspendre l'esdeveniment. Unes explicacions que tindran un pes important a l'hora de negociar indemnitzacions. 

Fira de Barcelona tampoc ha volgut donar xifres i el seu director general, Pau Relat, ha explicat que l'empresa encara ha de calcular definitivament el cost que suposa la cancel·lació.

Qui ja ho ha fet és la patronal dels apartaments turístics, Apartur, que assegura que el sector deixarà de ganyar 14 milions d'euros. L'impacte econòmic total del Mobile previst a Barcelona era de 492 milions d'euros. 

3. Confiança en les autoritats

Hoffman també ha manifestat la confiança de GSMA en les autoritats sanitàries de l'Estat i ha assegurat que sempre les han consultat abans de prendre decisions. 

La suspensió del saló, per tant, no obeeix -o almenys així ho afirmen els seus responsables- a una manca d'entesa o confiança entre GSMA i les administracions. 

L'estratègia comunicativa compartida entre administracions i GSMA ha estat evident avui, tot i que uns i altres no s'han posat d'acord sobre la possible afectació del coronavirus al saló. Ajuntament, Govern i Estat han assegurat que Barcelona no és una zona de risc, mentre que l'empresa organitzadora del Mobile justificava que l'"alarma global" feia impossible tirar-lo endavant. Malgrat les discrepàncies, però, les administracions s'han esforçat a verbalitzar la seva "comprensió" per la decisió de GSMA.
 
Els operaris ja han començat a desmuntar la infraestructura del congrés​. Foto: Georgina Albreda

4. Suport de les administracions

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat la "relació d'èxit" entre el Mobile i la ciutat, alhora que lamentava la cancel·lació per les pèrdues econòmiques que generarà -principalment als sectors de l'hostaleria i el turisme- i es comprometia a treballar per fer "el millor Mobile" el 2021. 

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha promès "lleialtat absoluta" al Mobile i ha defensat la necessitat de mantenir la construcció d'un "ecosistema" que aspira a situar Catalunya com a líder tecnològica en l'àmbit mundial i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, ha reivindicat el suport de l'executiu de Pedro Sánchez al certamen. "D'aquest ensurt en sortirem més forts i més compromesos", ha assegurat.

5. Contacte vigent i renúncia a Madrid

Pocs dies abans de cedir la vara d'alcalde a Ada Colau, Xavier Trias va signar una pròrroga de cinc anys del contracte del Mobile, que lligava l'esdeveniment amb Barcelona fins al 2023. 

La cancel·lació d'enguany ha generat especulacions sobre possibles modificacions del contracte per compensar la suspensió. Hoffman ha assegurat que, per ara, l'Ajuntament i GSMA no han abordat possibles modificacions del contracte però també ha deixat clar que res farà marxar el Mobile de la capital abans de la data de venciment del contracte.

Després que Hoffman reconegués que GSMA es plantegés deixar Barcelona el 2018 a causa del conflicte polític català -era la primera edició després de l'1-O- el conseller delegat del GSMA ja va deixar clar durant la presentació del certamen d'enguany que el saló es quedava a la ciutat, tot i els cants de sirena que arribaven des de Madrid.  "Sense ofendre la premsa, però no sé d'on traieu les coses que escriviu, per què no em truqueu? Estem a Barcelona des del 2006 i estarem aquí en el futur", va assegurar el 22 de gener.
Arxivat a