Barcelona preveia un impacte econòmic de 500 milions pel Mobile

La fira havia de donar feina a unes 14.100 persones i queda en l'aire saber què passa amb el 4YFN i el YOMO

Mobile World Congress 2019
Mobile World Congress 2019 | José M. Gutiérrez
NacióDigital
13 de febrer del 2020
Actualitzat a les 7:57h
La suspensió del Mobile World Congress pel risc del coronavirus deixa en l'aire, entre d'altres, l'impacte econòmic de 500 milions d'euros que es preveia que deixés a la ciutat. Des del 2006, quan la fira va aterrar a la capital catalana, es comptabilitza un acumulat de 5.300 milions i més de 128.200 treballadors contractats. Els 14.100 previstos per a aquest any es quedaran finalment sense feina.

D'entre les incògnites que genera la suspensió, com ara si hi haurà indemnitzacions per a les empreses que no havien desistit de venir, queda en l'aire també el que passarà amb els esdeveniments paral·lels, com el 4YFN, el YOMO o l'xside, novetat d'aquest any que combinava música, creativitat i tecnologia en col·laboració amb el Sónar.

El Mobile d'aquest any ja començava amb polèmica, quan la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Ayuso, oferia la capital espanyola com a seu de l'esdeveniment. La discussió quedava ràpidament tancada en boca del conseller delegat de GSMA, John Hoffman, que afirmava: "Som aquí a Barcelona, hi som des del 2006 i aquí ens quedarem en el futur".

Tres setmanes més tard, GSMA ha pres la decisió de cancel·lar l'esdeveniment, que havia de tenir lloc del 24 al 27 de febrer als recintes de la Fira de Gran Via i Montjuïc, per una raó ben diferent. Una quarantena d'empreses han anunciat que no hi serien els darrers dies pel risc del coronavirus.

Sota el lema "Connectivitat intel·ligent sense límits", el congrés esperava aplegar més de 110.000 assistents i 3.000 expositors, a banda de l'impacte de 492 milions d'euros a la ciutat, prop de 100 dels quals per al sector hoteler.

Ara fa tres setmanes, arran de la polèmica amb Madrid, Hoffman reafirmava la continuïtat del Mobile a Barcelona almenys fins al 2023, any en què expira el contracte firmat amb les diferents administracions. Aquest dimecres, en el comunicat on s'anunciava la cancel·lació del Mobile 2020, s'anunciava que ja s'està treballant en l'edició de l'any vinent i en les del futur.

La fira d'aquest any estava centrada en el desplegament comercial del 5G, tecnologia que no rebrà l'impuls mediàtic d'un dels esdeveniments tecnològics més importants del món. La intel·ligència artificial havia de ser una altra de les protagonistes, així com la robòtica, la seguretat i privacitat o l'entreteniment.

També queden en l'aire els esdeveniments paral·lels que cada any s'organitzen a l'entorn de la fira, com ara el 4 years from now (4YFN), dedicat a l'ecosistema start-up, i el Youth Mobile Festival (YOMO), el festival mòbil per a joves. A més, l'emergència climàtica tenia un paper destacat a través de conferències que, entre d'altres, havia d'impartir la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

La gran novetat de l'any era el festival xside, fruit de la col·laboració entre el GSMA i el Sónar amb l'objectiu de convertir-se en el "cor creatiu" del congrés tot donant protagonisme a les tecnologies que estan transformant el món de l'espectacle, de l'art o dels videojocs.

Preguntades per aquestes fires paral·leles, fonts consultades per l'ACN han instat a la roda de premsa que aquest dijous oferiran els principals responsables de l'esdeveniment i de les administracions que hi col·laboren per donar explicacions sobre els motius de la cancel·lació.

Un altre impacte serà el que sofrirà Fira Barcelona. GSMA havia omplert els 240.000 metres quadrats dels recintes de la Fira de Gran Via i de Montjuïc amb 3.000 expositors i patrocinadors de 200 països i esperava aplegar més de 8.000 consellers delegats. També hi havia previstes delegacions de governs de més de 179 països. Hoffman preveia un Mobile "històric".
Arxivat a