Nomenats els nous delegats a Mèxic, l'Argentina i Tunísia després de reactivar les oficines

Se n'encarregaran David Poudevida, Lleïr Daban i Ahmed Benallal, que ja van ser escollits abans que Borrell recorrés la seva obertura davant del TSJC

Quim Torra i Alfred Bosch, amb els delegats de la Generalitat a l'exterior
Quim Torra i Alfred Bosch, amb els delegats de la Generalitat a l'exterior | Govern
11 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:34h
El Govern ha nomenat aquest dimarts els delegats a Mèxic, l'Argentina i Tunísia. Es tracta de Lleïr Daban, David Poudevida i Ahmed Benallal, que ja havien estat escollits abans que Josep Borrell, en el seu temps com a ministre d'Exteriors, recorrés l'obertura d'aquestes tres delegacions, ja reactivades després de la investidura a Madrid.

Daban, llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració, porta set anys treballant a Mèxic. Poudevida, llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses, en els darrers deu anys ha desenvolupat projectes en mercats d'Àsia, els Estats Units, Sud-amèrica i Europa. Benallall, nascut a Tànger, ha estat director del Consell Islàmic Cultural de Catalunya i responsable de projectes d'immigració a Catalunya.

Fonts de la conselleria han informat que tots tres ocupen les seves funcions "amb plena normalitat" com a delegats des de l'aprovació dels nous decrets el passat 15 de gener. "El cessament i nomenament que s'ha fet avui respon a una qüestió administrativa que és conseqüència de l'aprovació d'aquests nous decrets", recalquen.

Reactivació el 15 de gener

El consell executiu del 15 de gener va tornat a aprovar el decret de creació de les tres delegacions catalanes -Mèxic, l'Argentina i Tunísia- que estaven suspeses cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran del recurs que va interposar el Ministeri d'Exteriors en el mandat de Josep Borrell.

El decret validat per l'executiu català actualitzava les funcions de les tres delegacions, amb novetats en els països que tenen adscrits a la seva zona d'influència. La iniciativa de la conselleria d'Exteriors pilotada per Alfred Bosch permetrà que les oficines de la Generalitat tornin a funcionar després del veto imposat pel Ministeri d'Exteriors, ara en mans d'Arancha González Laya. Amb l'acord d'aquest dimecres, el Govern pretén recuperar la seva presència institucional a l'Amèrica Llatina i la zona del Magreb.

El contenciós obert al TSJC ve de lluny. En el mandat de Borrell, el govern espanyol va intentar frenar la reobertura de delegacions de la Generalitat a l'exterior, tancades arran de l'aplicació de l'article 155. En una mesura semblant a la d'aquest dimecres, el Govern ja va aprovar el setembre passat sis decrets per restablir el funcionament d'altres sis oficines a l'estranger: Alemanya, Suïssa, el Regne Unit, França, Itàlia i els EUA.