Demòcrates concorrerà en solitari a les eleccions si no hi ha un «front comú» per la via unilateral

La formació democristiana independentista decidirà a finals de març el seu futur dins del grup parlamentari d'ERC i adverteix que la República no s'assolirà "amb la revolució dels somriures"

Antoni Castellà i Núria de Gispert, aquest dilluns
Antoni Castellà i Núria de Gispert, aquest dilluns | ND
10 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:45h
Demòcrates de Catalunya celebrarà els dies 27 i 28 de març el segon congrés ordinari sota el lema Lleials a l'1-O. El conclave arribarà en plena precampanya de les eleccions catalanes que es convocaran quan s'aprovin els pressupostos de la Generalitat per al 2020, que aquesta setmana superaran el tràmit parlamentari. La formació, liderada per Antoni Castellà, concorrerà en solitari als comicis si no hi ha un "front comú" a favor de la via unilateral. Un front comú Castellà, en tot cas, ha demanat impulsar.

"Les eleccions són una oportunitat per confrontar estratègies per la voluntat popular de l'independentisme. Proposem bastir un front comú transversal de partits, entitats i societat civil que porti com a programa fer efectiva la declaració de la independència amb les corresponents conseqüències", ha assenyalat el diputat. "Si això no és possible, presentarem candidatura pròpia amb programa propi", ha destacat.

Preguntat sobre el futur de Demòcrates dins del grup parlamentari d'ERC, Castellà ha indicat que se sotmetrà a consideració del congrés del mes de març. Damunt la taula hi ha múltiples opcions, que passen per constituir-se en subgrup dins del grup mixt o é la de seguir formant part del grup republicà i votant amb criteri propi, com ja ha anat passant diverses vegades al llarg de la legislatura.

Defensa de la via unilateral

Al llarg del congrés es debatran tres ponències: la ideològica, el full de ruta cap a la independència i la modificació dels estatuts. El conclave es farà al Teatre Poliorama amb més de 2.000 voluntaris, que pertanyen a 38 comarques i a districtes de Barcelona. La mitjana d'edat és de 53 anys. "És una formació amb persones joves, però també formades", ha assenyalat Núria de Gispert, expresidenta del Parlament i una de les principals representants de la formació democristiana.

El document de full de ruta defensa la via unilateral, i reivindica l'aposta que va fer Demòcrates pel referèndum durant la primavera del 2016, quan tot l'independentisme estava replantejant l'estratègia després de les eleccions plebiscitàries del setembre del 2015. La formació liderada per Castellà forma part ara del grup parlamentari d'ERC a través d'un acord que es compromet a "fer avançar" Catalunya com un estat dins del marc de la Unió Europea (UE). "Era la legislatura del mandat de l'1-O, i no ens hem mogut d'aquí, ens mantenim fidels a això", ha insistit el diputat.