Cocapitalitat cultural i regulació del lloguer: els acords de Sánchez i Colau

El president espanyol i l'alcaldessa de Barcelona celebren l'inici d'una "nova etapa" a Catalunya

Sánchez i Colau s'han reunit a l'Ajuntament de Barcelona
Sánchez i Colau s'han reunit a l'Ajuntament de Barcelona | ACN
07 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:17h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han tancat aquest divendres un acord per recuperar la comissió bilateral entre l'Estat i la ciutat i per impulsar la cocapitalitat cultural i científica de Barcelona. Sánchez, a més, s'ha compromès a aplicar l'acord de govern en Podem en matèria d'habitatge, és a dir, la regulació del preu dels lloguers.

 

Acord de col·laboració by naciodigital on Scribd


El president espanyol ha evitat esmentar explícitament la paraula "regulació" però s'ha compromès a implemenar el pacte amb els seus socis a la Moncloa, després que dies enrere la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, l'aparqués.

Colau ha traslladat a Sánchez la necessitat de "plasmar un primer esborrany" de la proposta i Sánchez ha remarcat la seva "disposició" a "actuar" en el mercat immobiliari per evitar que el lloguer sigui una "barrera infranquejable".

L'Estat i l'Ajuntament també han tancat un acord per crear una comissió interadministrativa integrada per les dues institucions, prevista a la carta municipal però que no es convoca des del 2011. 

L'acord també inclou l'impuls a la cocapitalitat cultural i científica de Barcelona. Una cocapitalitat que hauria de suposar una aportació mínima de 25,8 milions d'euros de l'Estat a la ciutat, la quantitat aportada en el darrer conveni d'aquestes característiques del 2010. Entre altres aspectes, la dotació econòmica es destinarà al desenvolupament d'infraestructures.

L'acord també contempla que el suport estatal a la candidatura de Barcelona per acollir el 2021 la Global Universities Network for Innovation de la Unesco.

"Nova etapa" a Catalunya

Sánchez i Colau han volgut escenificar aquest divendres l'obertura d'una "nova etapa" política a la ciutat i a Catalunya. Colau ha qualificat de "punt d'inflexió" la reunió d'ahir entre Sánchez i el president, Quim Torra, mentre que el president espanyol ha demanat fer un "punt i a part" en el conflicte polític català.

Sánchez i Colau s'han reunit a l'Ajuntament de Barcelona, en una trobada en què també han participat els tinents d'alcaldia Jaume Collboni i Joan Subirats i la ministra de Funció Pública, Carolina Darias.

Després d'una hora de reunió, que Colau ha qualificat "de treball", l'alcaldessa i el president espanyol han comparegut davant dels mitjans sense acceptar preguntes. Colau ha posat el focus de la reunió Torra-Sánchez. "Ahir molta gent a Catalunya vam mirar cap al futur amb esperança", ha assegurat. 

Al seu torn, Sánchez ha assegurat que ara és l'hora de "recuperar tot allò que s'ha perdut per la incapacitat política". El president espanyol ha defensat la seva aposta pel diàleg per donar resposta a un "conflicte polític" i acabar així amb un "fracàs col·lectiu".
Arxivat a