Sànchez i Cuixart podran sortir de la presó per treballar i fer voluntariat

La junta de tractament de Lledoners acorda l'aplicació de l'article 100.2 que permet als dos dirigents independentistes sortir en llibertat: Sànchez, tres dies a la setmana; i Cuixart, cinc dies

Jordi Cuixart fa el senyal de la victòria en sortir per primer cop de la presó
Jordi Cuixart fa el senyal de la victòria en sortir per primer cop de la presó | Europa Press
06 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:31h
La Junta de Tractament de la presó de Lledoners ha aprovat l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari en els casos de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tal com ha confirmat el Departament de Justícia aquest dijous. Aquest article permet combinar elements propis del segon i el tercer grau penitenciari, i a la pràctica suposa que els dos dirigents independentistes podran sortir més sovint de la presó per anar a treballar o fer tasques de voluntariat.

En concret, Sànchez podrà estar onze hores al dia fora del centre tres dies a la setmana (de dilluns a divendres) per fer un voluntariat. Cuixart, per la seva banda, podrà treballar i fer voluntariat cinc dies a la setmana (també, de dilluns a divendres) durant 9,5 hores al dia. Tots dos tindran l'obligació de tornar a la presó a dormir i, per protegir la seva intimitat, la Generalitat no informarà ni de la data de sortida dels Jordis ni tampoc de les entitats o empreses on aniran. 

L'aplicació de l'article 100.2 és d'aplicació immediata, però ha de tenir l'aval del jutjat de vigilància penitenciària i la Fiscalia hi pot presentar recurs, però això no en paralitza l'aplicació En última instància, qui prendria la decisió seria l'Audiència de Barcelona. Cada any hi ha 405 interns a qui s'aplica aquest article.

L'article 100.2 forma part del programa de tractament individualitzat que té cada pres un cop ha estat classificat. L'aplicació d'aquest article és una opció extraordinària i té per objectiu facilitar la reinserció. A través d'un comunicat, Òmnium ha insistit que Cuixart continua complint "íntegrament" la condemna imposada pel Suprem "sense renunciar a cap dels drets" que li corresponen. L'entitat ha reiterat que el 100.2 no és un "benefici penitenciari" i ha explicat que el seu president aprofitarà les hores fora de la presó per treballar a la seva empresa.

En marxa la via 100.2.

Els presos polítics fa setmanes que van activar la via de l'article 100.2. Per fer-ho, primer calia estar classificats en segon grau penitenciari. Les presons van proposar aquest grau a finals d'any i la Generalitat el va ratificar el 9 de gener. A partir d'aleshores, els líders independentistes i les seves defenses van començar a treballar amb els centres penitenciaris -aportant documentació, ofertes de feina, propostes de voluntariat...- per tal que les juntes de tractament, seguint criteris tècnics encaminats a la reinserció, proposessin l'aplicació del 100.2. 

Fonts jurídiques d'ERC confirmen a NacióDigital que aportaran la documentació relacionada amb Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa "entre aquesta setmana i la vinent", i confien que les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses prenguin una decisió de cara a la primera setmana de març. Els presos de JxCat Josep Rull i Jordi Turull també van en la mateixa línia, i Quim Forn també ha presentat ja la documentació a la presó. Ara com ara, cap dels dirigents independentistes té previst recórrer el segon grau penitenciari.

Paral·lelament, Sànchez i Cuixart (condemnats a nou anys de presó per un delicte de sedició) ja han tingut accés a un permís penitenciari de 48 hores, i tots dos han demanat poder tornar a sortir de la presó durant tres dies. La Fiscalia s'ha oposat a aquesta petició en el cas del president d'Òmnium.