Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


El TC admet els recursos contra la Llei del Cinema i el Codi de Consum

Darrera ofensiva contra el català a càrrec del Defensor del Pueblo i del PP

per Quico Sallés, 10 de novembre de 2010 a les 15:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de novembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit admetre a tràmit els dos recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Defensor del Poble i el Partit Popular contra el Codi de Consum aprovat pel Parlament. Així mateix, també ha acceptat a tràmit el recurs dels populars contra la Llei del Cinema aprovada també pel Parlament de Catalunya. En els dos casos, Ciutadans també va promoure aquesta qüestió d'inconstitucionalitat instant al Defensor del Poble a actuar per considerar que les dues normes vulneraven l'ús del castellà a Catalunya. La decisió es transmetrà a les parts perquè en el termini de quinze dies puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin necessàries.

La segona setmana del passat mes d'octubre el Partit Popular de Catalunya (PPC) va anunciar que presentaria dos recursos d'inconstitucionalitat contra la Llei del Cinema, que ja van portar al Consell de Garanties Estatutàries, i contra el Codi de Consum. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va assegurar que d'aquesta manera volia actuar contra "la irresponsable actitud del tripartit" perquè, segons el seu parer, aquestes normes afavoreixen l'ús del català i no garanteixen l'equitat entre els dos idiomes. "Les dues lleis vulneren el dret de fer servir el castellà amb llibertat", va assegurar. "La nostra decisió és la única possible", afirmava Sánchez-Camacho quan es van interposar els recursos.

Per la seva banda, després de presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la Llei d'acollida perquè dóna preferència al català, la defensora del poble en funcions, María Luisa Cava de Llano, va recórrer el Codi de consum de Catalunya, que preveu sancions a les empreses que no atenguin els consumidors en català. En aquest sentit, la defensora del poble, que relleva Enrique Múgica, està d'acord amb els principals temes que van portar el seu antecessor a recórrer contra l'Estatut de Catalunya i que resumeix en l'intent de la Generalitat de 'blindar' competències que corresponen a l'estat espanyol.

El partit de Ciutadans també va instar la Defensora del Poble a presentar recurs contra les dues normes. Per no comptar amb representació parlamentaria, Ciutadans va demanar a la Defensora que presentés els recursos d'inconstitucionalitat, per entendre, en la mateixa línia que el PP que vulnerava la llibertat lingüística a Catalunya.

A partir de la notificació de l'acceptació a tràmit, Congrés, Senat, Ministeri de Justícia, Parlament i Generalitat tenen un termini de quinze dies puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin necessàries.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació