El Parlament presentarà un recurs al Suprem contra la inhabilitació de Torra com a diputat

JxCat, ERC, els comuns i la CUP aproven que s'impulsi la via jurídica per intentar revertir la decisió de la JEC

El ple del Parlament, aquest dimecres
El ple del Parlament, aquest dimecres | ACN
05 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:08h
El Parlament presentarà un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem en contra de l'acord de la Junta Electoral Central de retirar la condició de diputat a Quim Torra. Després de la trencadissa dels partits independentistes en el darrer ple perquè la mesa de la cambra catalana va acatar la retirada de l'escó, la majoria dels diputats s'han posat d'acord perquè el Parlament intenti revertir per la via jurídica la situació.

La decisió de presentar el recurs ha estat avalada per Junts per Catalunya, ERC, els comuns i la CUP, que consideren que la JEC, com a òrgan administratiu, s'ha excedit de les seves competències a l'hora de retirar l'escó quan encara està pendent que l'alt tribunal es pronunciï sobre la inhabilitació per desobediència del president per la causa de la pancarta. El PSC, per la seva banda, s'ha abstingut, mentre que Ciutadans i el PP hi han votat en contra. 

El clima de pre-campanya

El clima de pre-campanya ha impactat de ple a l'hemicicle. Tant Ciutadans com el PP emplaçat Torra a complir amb la legalitat i aparat-se del càrrec. De fet, els populars han presentat ja una querella contra el president per usurpació de funcions. El portaveu del partit taronja, Carlos Carrizosa, ha emplaçat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a intervenir i apartar-lo aplicant el 155. I és que, segons el diputat, si Torra convoca eleccions, com ha dit que farà després de l'aprovació dels pressupostos, aquestes seran "il·legals". El diputat popular Daniel Serrano, per la seva banda, ha lamentat que el Parlament s'estigui convertint en l'"assessoria jurídica" de Torra.  

La discrepància enquistada per l'escó de Torra

La discrepància entre JxCat i ERC ha tornat a aflorar en el debat parlamentari. El diputat Marc Sanglas ha lamentat "la decisió injusta" de la JEC i la sentència "desproporcionada" del TSJC per no haver retirat la pancarta que demana la llibertat dels presos del Palau de la Generalitat quan se li va requerir. Tot i això, el vicepresident de la mesa, Josep Costa, que va manifestar obertament que no compartia la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, ha tornat a insistir que la cambra hauria d'haver-se mantingut en l'acord pres el 4 de gener i, per tant, seguir considerant Torra diputat.