MOSSOS D'ESQUADRA

El Consell d'Europa critica les "condicions inacceptables" a les comissaries dels Mossos

L'entitat valora positivament que el Govern hagi seguit les recomanacions en la gestió de les presons

per NacióDigital , 4 de febrer de 2020 a les 11:15 |
Comissaria dels Mossos d'Esquadra al Prat de Llobregat | ACN / Àlex Recolons
El Consell d'Europa ha publicat aquest dimarts un informe sobre l'estat de les presons i els centres de detenció policial a Catalunya on critica les "condicions inacceptables" a les comissaries dels Mossos com "la manca d'accés a la llum natural, una il·luminació artificial insuficient, la mala ventilació o l'accés inadequat a l'aigua potable i als productes d'higiene personal".

Així ho explica el cap de la delegació, Mark Kelly, que lamenta "la manca de millores reals", especialment a la comissaria de Les Corts. "Ha sigut molt decebedor", ha remarcat. L'informe recull denúncies de maltractaments per part dels Mossos en el moment de la detenció que consistien en "cops de puny i puntades de peu al cap i al cos".


També van detectar cops de porra a detinguts mentre estaven sotmesos a un mètode de contenció "no autoritzat" que consisteix a mantenir la persona subjecta dels turmells entre dos matalassos de plàstic units entre si amb tirants de velcro. La delegació va trobar aquests matalassos a la comissaria de Les Corts, però els agents "no van saber donar una explicació" del seu ús, diu l'informe.

Avenços a les presons


El Consell d'Europa veu positiu que el Govern hagi acceptat moltes de les seves recomanacions en els darrers quatre anys respecte a les presons. Kelly remarca la "significativa reducció" de la població penitenciaria a Catalunya, d'un 20%. "Això significa que els problemes de superpoblació a les presons han disminuït", assegura.

D'altra banda, la delegació del Consell d'Europa continua preocupada per la contenció mecànica dels interns que pot causar "ferides greus als interns". El Consell reitera que s'hauria aquesta pràctica per motius de seguretat. Tot i així, Kelly assegura que "l'actitud de les autoritats catalanes ha sigut més progressista" que en altres parts de l'Estat i veu un "compromís" del Govern per abolir la pràctica.


Denúncies a Brians 1

La delegació també va recollir denúncies de maltractaments físics com cops de puny i de porra a les presons catalanes, especialment a Brians 1. El Consell reclama més investigacions "immediates i exhaustives" de les denúncies, més vigilància a les presons i una millor formació del personal penitenciari.

A la secció de dones de Brians 1, el Consell critica la "manca de diferenciació" entre les recluses i creu que això contribueix a donar "sensació d'inseguretat i por". Per contra, celebren que la unitat per mares de Wad-Ras és "una bona pràctica".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació