medicina

Salut estima que es diagnosticaran uns 39.000 nous casos de càncer a Catalunya el 2025

La supervivència als 5 anys del diagnòstic de càncer ha millorat entre un 3% i un 5% en la població catalana

per NacióDigital, 3 de febrer de 2020 a les 16:14 |
El tabac, una de les principals causes de càncer | Paula Roque
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Salut estima que es diagnosticaran uns 39.000 nous casos de càncer a Catalunya el 2025, uns 1.800 nous casos més respecte al 2020, amb prop de 37.200 nous casos. El factor que més contribuirà a aquest increment serà l'efecte de l'envelliment de la població. Aquestes dades, que no inclouen el càncer de pell no melanoma, s'han fet públiques coincidint amb la commemoració aquest dimarts del Dia Mundial contra el Càncer. Els tumors de pulmó es redueixen un 4,2% en els homes per la disminució del tabaquisme, però, en canvi, augmenten un 28,5% en el cas de les dones.
 
Així, pel que a als homes s'espera un increment d'un 3,4% del nombre de casos de càncer el 2025 respecte al 2020. El càncer de pròstata és el tumor més freqüent (20,9% del total), seguit pels tumors colorectals, de pulmó, de bufeta urinària i ronyó. Aquests tumors constitueixen gairebé un 66% del total dels tumors diagnosticats en homes. Segons les projeccions, el nombre de casos d'aquests tumors augmentarà, excepte en els de pulmó, que es reduirà un 4,2% per la disminució en el consum de tabac en la població masculina en les darreres dècades.


En dones, es calcula un augment d'un 6,8% del nombre de casos de càncer el 2025. Actualment, el càncer de mama és el tumor més freqüent (28,6%), seguit dels tumors colorectals, de pulmó, de cos uterí i de limfoma no hodgkinià. Aquests tumors suposen gairebé un 60% del total de casos de càncer diagnosticats en dones. En els pròxims 5 anys s'espera un augment de tots aquests casos de càncer, amb un increment més elevat del de pulmó, un 28,5%.

Supervivència al càncer


La supervivència als 5 anys del diagnòstic de càncer ha millorat entre un 3% i un 5% en la població catalana, dada observada a partir de la comparació dels períodes 2000-2004 i 2010-2014. En homes, un 57% dels pacients diagnosticats de càncer sobreviuen a la malaltia als 5 anys. En aquest sentit, destaca l’elevada supervivència, d’un 92%, en pacients de càncer de pròstata, i l’alta letalitat per als diagnosticats de càncer de pulmó, amb una supervivència del 14%.

En dones, la supervivència al càncer és d’un 64%, un 7% més que en els homes. La supervivència per a pacients diagnosticades de càncer de mama és del 89%, mentre que baixa fins al 21% per a les diagnosticades amb càncer de pulmó.


El Pla director d’oncologia calcula les projeccions de la incidència del càncer a Catalunya i les estimacions de la supervivència relativa als 5 anys dels pacients diagnosticats a partir de les dades dels registres de càncer de Girona i Tarragona.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació