La reunió entre Torra i Sánchez serà al Palau de la Generalitat

En la trobada de dijous que ve, que se celebrarà a les 12.00 hores, el president català hi defensarà l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia

Quim Torra i Pedro Sánchez, el 20 de desembre del 2018 al Palau de Pedralbes
Quim Torra i Pedro Sánchez, el 20 de desembre del 2018 al Palau de Pedralbes | Govern
31 de gener del 2020
Actualitzat el 05 de febrer a les 19:30h
Després de dies de contactes entre la Generalitat i la Moncloa, la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez ja té data, hora i localització: 6 de febrer, a les 12.00 hores, al Palau de la Generalitat. Així ho han fixat els gabinets dels dos presidents, que es trobaran en directe per primera vegada des de la cimera de Pedralbes del 20 de desembre del 2018. El lloc de la trobada, anunciat aquest divendres a la tarda per Palau, ha de servir per encarrilar la mesa de negociació entre governs acordada per ERC i el PSOE per la investidura de Sánchez.

El mecanisme de diàleg institucional s'havia de posar en marxa 15 dies després de la formació del govern espanyol, i aquest termini ja no es complirà. La reunió també es produirà en un ambient de trencadissa entre Junts per Catalunya (JxCat) i els republicans per la situació legal del president, ja inhabilitat com a diputat. De fet, el mateix Torra ha anunciat que quan s'hagin aprovat pressupostos es convocaran eleccions.

Precisament, tenint en compte que el president de la Generalitat havia anunciat un avançament electoral, la Moncloa va maniobrar dijous per posposar la negociació entre governs fins que a Catalunya hi hagués un nou executiu. Sánchez, però, va haver de rectificar davant el malestar d'ERC. El president espanyol va reunir-se a la Moncloa amb Gabriel Rufián, cap de files dels republicans al Congrés, i també va conversar per telèfon amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i ahir al vespre va emetre un comunicat matisant la seva posició inicial.

La mesa de diàleg es convocarà abans de les eleccions catalanes, però l'episodi ja va atiar la primera confrontació de precampanya entre ERC i Junts per Catalunya (JxCat), escèptica amb la via pragmàtica del seu soci a la Generalitat. Les declaracions públiques de dirigents dels dos partits van mostrar com de crua serà la confrontació d'estratègies d'aquí a la nova cita amb les urnes. 

Sánchez aprofitarà la visita a Barcelona per reunir-se també amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. El PSOE ha intentant ampliar l'agenda del president espanyol a Catalunya per rebaixar la dimensió política de la trobada amb Torra, prèvia a l'arrencada de la mesa de diàleg.

Trucades prèvies

Torra i Sánchez han parlat per telèfon almenys quatre vegades des de les eleccions del 10 de novembre. La primera va ser el 17 de desembre, en plena negociació entre republicans i socialistes, mentre que la segona es va produir el 9 de gener, un cop resolta la investidura. La tercera trucada va ser la setmana passada per l'incident en una petroquímica de Tarragona que va causar tres morts. La quarta va arribar després del temporal Gloria, que va causar morts i desperfectes. El líder del PSOE ha deixat de banda el veto exhibit durant la campanya electoral i que va portar fins a les últimes conseqüències quan es va negar a agafar el telèfon al president de la Generalitat.

El clima ha canviat, malgrat que les expectatives sobre el diàleg són més aviat prudents. "Els plantejaments que portarem a la reunió que uns i altres són als antípodes. D'aquí, la necessitat del diàleg", reflexionava dies enrere María Jesús Montero, portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, en una roda de premsa posterior al consell de ministres. La intenció de Torra és portar dues qüestions a la trobada: autodeterminació i amnistia. Cap d'elles compta amb el vist-i-plau de la Moncloa, però són les condicions -de mínims- que va pactar l'independentisme en l'última cimera a Palau.

Ronda de contactes

Com va passar amb la ronda de trucades de Sánchez amb tots els presidents autonòmics, el líder del PSOE fa servir la mateixa fórmula -visita territorial als disset dirigents repartits per tot l'Estat- per encabir-hi la reunió amb Torra. Malgrat la inhabilitació ordenada per la Junta Electoral Central (JEC), el president espanyol segueix considerat el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat) com a líder de la Generalitat, i la situació judicial -ara el cas es troba en mans del Suprem- no ha estat un impediment per fixar data per la reunió que se celebrarà al Palau de la Generalitat.

Un cop celebrada la reunió entre Torra i Sánchez ja no hi hauria d'haver impediments per tal de posar en marxa la mesa de diàleg bilateral. Segons va explicar el líder del PSOE després de la primera reunió del consell de ministres, la tasca d'aquest mecanisme acabarà amb una votació "sobre un acord" i sempre dins la Constitució. Aquesta mesa se celebrarà en ple clima preelectoral a Catalunya, perquè el Suprem té a les seves mans la durada de la presidència de Torra.