El calendari de la mesa de diàleg obre la primera confrontació de precampanya

ERC fa rectificar la Moncloa per blindar l'arrencada de la taula de negociació abans de les eleccions i evitar que JxCat l'acusi d'haver donat un "xec en blanc" a Pedro Sánchez

Pedro Sánchez observa Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez observa Gabriel Rufián al Congrés dels Diputats | Europa Press
30 de gener del 2020
Actualitzat el 31 de gener a les 16:54h
Quatre comunicats, una reunió a la Moncloa entre Pedro Sánchez i Gabriel Rufián, i una trucada del president del govern espanyol amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, han estat necessaris per sufocar el primer incendi de la llarga precampanya catalana. La mesa de negociació entre governs, inicialment ajornada sense previ avís per la Moncloa fins després de les eleccions, sí que es celebrarà finalment abans de la contesa electoral. Quan Junts per Catalunya (JxCat) havia encunyat ja el seu primer eslògan acusant d'haver donat "un xec en blanc" al PSOE, els republicans han aconseguit arrencar una rectificació del govern espanyol. 

Si Pedro Sánchez és avui president, és perquè ERC es va abstenir a la seva investidura. I ho va fer malgrat les pressions de JxCat, que l'assenyalava per considerar-la poc exigent en l'acord per la mesa de negociació. Per això, els republicans han encaixat amb indignació que la Moncloa, aprofitant que el president Quim Torra ha anunciat que convocarà eleccions després d'aprovar els pressupostos, anunciessin l'ajornament la taula de diàleg entre governs. La decisió ha estat durant hores munició argumental per a JxCat, motiu pel qual la Moncloa ha acabat autoesmenant-se, a instàncies d'ERC.

De dir que "esperaria" a la constitució d'un nou Govern per convocar la taula, l'executiu de Sánchez ha passat a aclarir que aquesta es reuniria abans dels comicis. Entremig, els republicans han acusat el PSOE d'"incompliment flagrant" i d'"irresponsabilitat absoluta" i han exigit ja que es fixi una data. Rufián s'ha plantat a la residència del president del govern espanyol per desencallar la situació. Una trobada que, segons fonts coneixedores, s'ha allargat poc més d'una hora. També Aragonès ha parlat per telèfon amb Sánchez per redreçar la situació i fer notar que tot plegat només donava arguments als detractors del diàleg. 

El primer episodi, en menys de 24 hores

Culminava així el primer episodi de confrontació entre independentistes de la precampanya quan no fa ni 24 hores que Torra ha certificat que la legislatura encara el seu epíleg. En el primer dels comunicats, el govern espanyol anunciava que mantenia la reunió entre Sánchez i Torra del 6 de febrer. Si inicialment posposava la mesa de negociació sobre el conflicte polític fins que es constituís un nou Govern és perquè lectura que fan els socialistes és que difícilment podrà donar fruits el diàleg fins que s'aclareixi qui hi ha al capdavant de la Generalitat i amb quina estratègia. De fet, malgrat la rectificació, segueixen considerant que no es donen les "millors circumstàncies" per afrontar el conflicte polític tenint en compte que un dels dos governs, en aquest cas el català, ja ha anunciat que té data de caducitat. 


El PSOE tem que, en plena pugna amb ERC, JxCat tensi i encareixi el diàleg fins al punt de posar-lo en risc. De fet, el president Torra ja ha advertit que a la trobada amb Sánchez la setmana que ve pensa posar sobre la taula l'autodeterminació i l'amnistia per molt que des de la Moncloa s'hagi circumscrit la cita a tractar qüestions "urgents" com ara les conseqüències del temporal Gloria i el dia a dia de les conselleries. I en una entrevista a Catalunya Ràdio, Torra ha dit que deixarà en mans de la taula de partits i entitats independentistes la decisió de si es continua o no el diàleg amb l'Estat. Però l'error de càlcul que ERC ha fet notar a la Moncloa és que, si bé van ser ells els que van negociar la mesa de negociació i afavorir la investidura, la decisió d'ajornar la mesa els deixava a la intempèrie i, paradoxalment, provocava que Torra tingués la foto amb Sánchez.

Un torpede a l'aposta pel diàleg

Per a ERC, que es posposés la mesa suposava un torpede a la seva aposta pel diàleg amb l'Estat en un moment en què part de l'independentisme qüestiona la possibilitat que les converses amb el govern espanyol puguin arribar a bon port. "Ja advertíem que pagar per avançat i confiar en qui no és confiable té conseqüències", ha assegurat via Twitter la cap de llista de JxCat al Congrés, Laura Borràs, abans de la rectificació de la Moncloa. "Xec en blanc", denunciava la portaveu del Govern, Meritxell Budó.
 
Arxivat a