Puigdemont i els presos frenen les eleccions immediates i el Govern aprovarà els pressupostos

Torra s'ha reunit amb els dirigents de JxCat privats de llibertat durant la jornada parlamentària i dins la formació no es descarta una trobada amb l'expresident a Waterloo a finals de setmana

Els presos marxen del Parlament després de comparèixer a la comissió del 155
Els presos marxen del Parlament després de comparèixer a la comissió del 155 | Junts per Catalunya
28 de gener del 2020
Actualitzat a les 23:37h
El Parlament ha estat durant tot dimarts un vesper. Tot i el trencament evident entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC per l'escó de Quim Torra, les eleccions immediates -proposades per membres de l'entorn del president de la Generalitat en la reunió d'alt nivell celebrada ahir després del ple- perden pes i es poden donar per descartades, segons diverses fonts consultades per NacióDigital. Torra farà demà a les 12 una declaració institucional i ha desplaçat a les 15 la reunió del Govern.

En el fet de descartar per ara eleccions immediates hi ha ha tingut molt a veure el fet que tant Carles Puigdemont com els presos hi estaven en contra, com han evidenciat Jordi Turull i Joaquim Forn, exconsellers de Presidència i Interior, respectivament, en la compareixença a la comissió del 155. Fins i tot a ERC assenyalen com a proves el silenci públic de Waterloo i els missatges dels presos d'aquest dimarts al Parlament. Puigdemont, fa unes setmanes, va donar l'ordre de prioritzar aprovar pressupostos. Existeix la possibilitat, relatada per coneixedors dels contactes, que hi hagi una trobada a Waterloo entre presidents a finals d'aquesta setmana.

Les fonts consultades, en tot cas, assenyalen que l'executiu segueix endavant amb els plans previstos i que els pressupostos rebran aquest dimecres l'aval del Govern abans de ser lliurats, a partir de les 11.45, al Parlament. Al llarg dels propers dies, però, JxCat madurarà un "gest" dins del Govern per evidenciar les discrepàncies amb ERC. Els canvis al Govern segueixen damunt la taula de Torra, i s'avaluaran de portes endins durant tota la setmana.

Torra s'ha reunit amb els presos de JxCat al llarg de la jornada parlamentària; també s'ha vist amb el seu nucli dur, com ara Laura Borràs i Josep Costa, per decidir els propers passos

El president ha multiplicat contactes mentre compareixien els presos -amb ells també hi ha conversat en persona a la zona restringida habilitada pel Parlament-, i se l'ha vist reunit amb pesos pesants com Josep Costa i Laura Borràs. També s'ha trobat, segons veus coneixedores dels contactes, amb els presos del PDECat a la cambra. L'executiva del PDECat es reunirà dijous per avaluar la situació.

Segons fonts de JxCat, però, la cita setmanal de l'executiu -desplaçada a dimecres per la compareixença dels presos avui al Parlament- no pot tenir caràcter merament habitual. "No podem fer com si res hagués passat", assenyalen els dirigents consultats.

Les eleccions immediates -és a dir, convocades aquesta mateixa setmana i programades per a finals de març, per exemple- han estat un escenari plausible, però el president no es va decidir ahir a prémer el botó. Hi va influir la divisió existent a JxCat -així ho relatava dilluns a la tarda aquest diari- sobre els nous comicis, i també la posició contrària de Puigdemont i dels presos sobre la qüestió. L'expresident de la Generalitat es manté en un prudent silenci digital sobre la trencadissa entre socis.

Portaveus de la formació assenyalen que la cita amb Pedro Sánchez del 6 de febrer "allunya" les eleccions immediates, així com també el toc d'alerta que han llançat Turull i Forn des de la comissió del 155, han influït en la decisió de no precipitar els comicis, que haurien arribat en plena trencadissa entre partits. Una de les opcions que s'han defensat des d'ERC -avalada per sectors de JxCat- és que es programés la data dels futurs comicis.

Això suposaria, per exemple, que es fixi ja mateix quan seran les eleccions -abans de l'estiu, preferiblement-, que ja se celebrarien amb els comptes aprovats al Parlament gràcies al pacte amb els comuns. "És l'opció que més ens agradaria", apuntaven fonts republicanes. Els pressupostos són un dels arguments que els republicans esgrimeixen per reclamar no passar ja per les urnes.

"No es poden posar en risc els comptes", sostenen des d'ERC, però també des de sectors de JxCat, inclosos membres del Govern. Fonts governamentals assenyalen que no hi ha programat cap contacte entre Torra i el vicepresident Pere Aragonès durant la jornada d'avui.

De fet, almenys fins ben entrada la tarda, president i vicepresident no s'havien reunit en cap moment, tal com ha pogut confirmar aquest diari. Tampoc va haver-hi contactes formals entre socis a nivell parlamentari, que ahir van desfermar les hostilitats tan bon punt la mesa va avalar la decisió de deixar sense votar el president. Torra, crític amb Roger Torrent, màxim dirigent de la cambra, li ha traslladat la seva solidaritat per la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'instar la Fiscalia a investigar-lo per les resolucions sobre monarquia i autodeterminació.

La visió d'ERC i els comuns

Ni ERC ni comuns contemplen un escenari que no sigui que els pressupostos siguin aprovats aquest dimecres pel Govern. En cap moment del dia, però, ERC ha disposat d'informació fiable sobre quin era el debat intern a JxCat. "Mantenim el guió que teníem previst. Si hi haguessin canvis, ens ho haurien comunicat", apunten fonts governamentals dels republicans al Parlament. "Ens quadra que no ho trenquin tot", afegeixen altres veus.

Tanmateix, la prova que ningú dona res per garantit és que totes les respostes puntualitzen que "de moment" es manté l’agenda prevista. "No ens han dit el contrari", afirmen fonts de vicepresidència. "Ens han convocat, així que si no hi ha res estrany, així serà", asseguren des dels comuns. De fet, des d’Economia ja s’ha distribuït una intensa ordre del dia en la qual està programada la compareixença del vicepresident Pere Aragonès per detallar les línies mestres dels pressupostos.

ERC considera que, per sobre de la crisi entre socis, el Govern hauria de tancar files amb els comptes abans de pilotar la convocatòria electoral, i descarta l'opció de sortir del Govern

Els republicans consideren que, per sobre de la crisi entre socis, el Govern hauria de tancar files amb els comptes abans de pilotar la convocatòria electoral. A més, descarten l’opció de sortir del Govern. "A Catalunya, qui trenca és sempre qui ho paga car", afirma un dirigent d’ERC, que argumenta que seria contraproduent en termes electorals ser els protagonistes de la fi de la legislatura.

El debat sobre els relleus

Un dels escenaris que s'ha plantejat el president, i que té suports dins de JxCat, és el de fer canvis al Govern. Uns canvis que poden tenir una magnitud rellevant, en la mesura que s'ha posat damunt la taula fer fora ERC de l'executiu, amb les conseqüències que això implicaria.

Un dels noms que apareixen en les travesses per ocupar la vicepresidència, arribat el cas, és el de Damià Calvet, que és conseller de Territori i Sostenibilitat i aspirant a tot en el futur de JxCat. La remodelació del Govern ja era una de les respostes que Torra preveia després de la sentència del Suprem.

La remodelació del Govern segueix damunt la taula, i fonts de JxCat situen Damià Calvet com a vicepresident i es mouen les peces

En tot cas, existeixen veus de molt pes dins l'independentisme -és el cas de Jordi Turull o Joaquim Forn- que aposten per refer la unitat. "Recordeu per a què heu estat escollits", ha assegurat al Parlament l'exconseller de la Presidència, en un missatge dirigit tant a ERC com a la seva formació, molt similar al desplegat després per l'extitular d'Interior.

Puigdemont, a banda, s'ha pronunciat a favor d'esgotar la legislatura. JxCat encara no ha conclòs el procés de reordenació al qual està sotmès des del 2018 -com a mínim-, i no té definit un candidat o candidata efectiu a la presidència de la Generalitat. Un dels noms que ha guanyat espai en les travesses les últimes setmanes, a banda d'Elsa Artadi i Laura Borràs, és el de Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals.
Arxivat a