Els presos posen un parèntesi a la crisi del Govern

Les discrepàncies entre JxCat i ERC s'ajornen per primar la veu dels empresonats, que han reclamat superar les disputes i explorar la via del diàleg amb l'Estat

Quim Torra i Dolors Bassa pugen l'escala del Parlament al costat de Roger Torrent
Quim Torra i Dolors Bassa pugen l'escala del Parlament al costat de Roger Torrent | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Oriol March / Sara González
28 de gener del 2020
Actualitzat a les 21:06h
Un conseller del Govern ho definia amb encert en una conversa informal a l'entrada del bar del Parlament, molt concorregut aquest dimarts. "Sembla que avui haguem posat un parèntesi a tot plegat", confessava el conseller referint-se a la jornada de treva -sense retrets públics entre els socis de l'executiu- després de les escenes de divorci de dilluns a la tarda. La presència dels presos polítics a la comissió del 155 ha ajudat a ajornar, ni que sigui per un dia, les discrepàncies que amenacen de donar per amortitzada la legislatura. Junts per Catalunya (JxCat) ha fet costat a Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa, a la vegada que ERC ha mostrat la mateixa solidaritat política amb Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

Les escenes de complicitat del dia -Junqueras i Forn no havien tornat al Parlament des del 27 d'octubre del 2017- s'han situat als antípodes de l'estampa del trencament retratada ahir a l'hemicicle: la dels consellers de JxCat dempeus per aplaudir Quim Torra -després que Torra recriminés a Roger Torrent haver obert la porta a "desballestar les institucions" per haver-li retirat l'escó- mentre Pere Aragonès i els consellers d'ERC mantenien un rictus seriós, asseguts i sense aplaudir. Aquest dimarts, dins de la comissió, sí que aplaudien conjuntament les intervencions dels exconsellers.


La fredor de les hores que havien precedit la jornada ha quedat aparcada per imposar el caliu en la rebuda dels presos. Han estat acompanyats de principi a fi pels dirigents independentistes en una jornada que, de nou, ha retratat l'excepcionalitat en la qual s'ha instal·lat de forma irreversible el Parlament. Defensar els fets de l'octubre del 2017 i denunciar la injustícia que consideren que estan patint ha estat els dos motius pels quals s'han considerat legitimats per reclamar que s'enterrin les destrals i es doni una oportunitat al diàleg amb l'Estat. 

En sales separades a l'espera del seu torn

Els presos han mirat de posar-hi perspectiva: els de JxCat han conjugat la paraula unitat amb diverses formulacions i els d'ERC han posat l'accent en els beneficis del diàleg. A Lledoners pensen -ho feien en privat i aquest dimarts també en públic- que l'estabilitat té més efectes productius que l'acceleració, tot i els greuges del cas Torra. I els pressupostos són el principal argument per fer càlculs. De tot plegat, n'han parlat també entre bambolines, durant l'espera del seu torn a la comissió. Els presos de JxCat s'han reunit en una sala i els d'ERC, en una altra, amb els dirigents dels seus respectius partits. Tot, sota vigilància policial permanent. 

De portes enfora, el missatge més nítid l'ha verbalitzat Jordi Turull, que s'ha dirigit al conjunt del Govern, inclòs el president de la Generalitat. L'última vegada que Turull havia trepitjar el Parlament per sotmetre's a una sessió d'investidura, el 22 de març del 2018. "Recordeu per a què heu estat escollits", ha afirmat l'exconseller de la Presidència de JxCat. Turull, que ha titllat de "molt greu que s'aparti una persona que ha estat escollida", ha reclamat no oblidar els "compromisos" adquirits amb els ciutadans. La traducció: no convertir la crisi del Govern evidenciada al Parlament en un mal major que impedeixi validar els comptes i liquidar la legislatura de forma immediata. "Hi som a temps", ha reblat l'exconseller, que s'ha estalviat les referències a ERC. De la mateixa manera que Junqueras, que havia intervingut just abans que ell a la comissió del 155, també ha esquivat les referències explícites a JxCat.


Forn ha insistit en el mateix missatge que havia verbalitzat Turull. Ho ha fet, però, utilitzant la paraula "unitat", que avui ja ha perdut el sentit original, desgastada com està després de repetir-la entre tantes batalles. Precisament, l'exconseller d'Interior ha sol·licitat evitar les picabaralles estèrils: "Em sento amb el dret i l'obligació de reclamar que s'abandonin les estratègies partidistes i de recuperar la unitat d'acció de l'1 d'octubre". "No tenim dret a malmetre el que hem guanyat", ha recordat, tot afegint que els 27 mesos que porta a la presó el carrega de raons per reclamar que s'abandonin "els partidismes". Bassa s'ha sumat a la crida quan ha reclamat aparcar les "baralles i batalles de postureig" de partits per poder "avançar".  

Junqueras i les "ganes" de negociar amb el govern espanyol

Junqueras i Romeva han consagrat en els seus discursos l'aposta pel diàleg amb el govern espanyol que està abanderant ERC, malgrat que part de l'independentisme la qüestiona. Poc després que el líder dels republicans afirmés que es "mor de ganes" de negociar en la taula pactada, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, anunciava que la reunió de Pedro Sánchez i Quim Torra serà el 6 de febrer a Barcelona. Aquesta és la trobada que hauria de donar el tret de sortida a la mesa de negociació acordada amb el PSOE.
 
Arxivat a