JxCat recorda a Junqueras els efectes de la repressió: «Torra ha estat desposseït de l'acta de diputat»

El diputat Francesc de Dalmases, que amb un to cordial agraeix al líder d'ERC la "força" per treballar per l'autodeterminació, fa referència a la inhabilitació del president català a la comissió del 155

28 de gener del 2020
Actualitzat a les 10:44h
Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquest matí al Parlament
Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquest matí al Parlament | Adrià Costa
Primer missatge de Junts per Catalunya (JxCat) a Oriol Junqueras a la comissió del 155, l'endemà del xoc amb ERC per la inhabilitació de Quim Torra com a diputat, que deixat tocada la continuïtat del Govern. El diputat Francesc de Dalmases, que durant la seva intervenció ha utilitzat un to cordial per dirigir-se a Junqueras, ha recordat al líder republicà que el Parlament "continua patint els efectes de la repressió". "Torra ha estat desposseït de la seva acta de diputat", ha destacat el diputat de JxCat.

El grup parlamentari de JxCat ha agraït a Junqueras la "força" per treballar per l'autodeterminació -amb referència inclosa al Govern de Carles Puigdemont-, tot i fer referència a la inhabilitació del president català. "La repressió de l'Estat es manté ferma i constant", ha afegit Dalmases, que ha fet referència a l'absència del PSC a la comissió del 155. "Al faristol parlen de diàleg i avui han estat incapaços de venir a escoltar. Demostren quina és la seva concepció del diàleg", ha afegit el diputat de JxCat per referir-se als socialistes, amb qui ERC ha dialogat per fer possible una negociació entre governs.

Junqueras: "Tornarem a fer un referèndum"

Parlar amb tot. Amb els independentistes i amb els no independentistes. Fins i tot, amb aquells que han "aplaudit" que siguin a la presó. Aquest és el missatge que ha portat el president d'ERC, Oriol Junqueras, a la comissió del 155, on també ha defensat amb contundència que no té "por" de la "venjança" de l'Estat i que el seu empresonament és part del "camí cap a la llibertat". De fet, s'ha mostrat convençut que s'acabarà exercint l'autodeterminació: "Tornarem a fer un referèndum".

El líder dels republicans ha desplegat en seu parlamentària l'anomenada doctrina Junqueras, l'estratègia que pivota en la negociació amb l'Estat i no en la confrontació per avançar cap a l'objectiu de la independència. Convençut que l'independentisme ha de seguir una línia ascendent d'acumulació de forces, ha subratllat que es "mor de ganes" de dialogar amb el govern espanyol per molt que posi "pals a les rodes". Des del seu punt de vista, com entrebancs posin en aquest camí, "més raons" sumarà l'independentisme per seguir avançant cap a l'exercici de l'autodeterminació, que considera inevitable. "Per molt que cridin i que protestin i que no els agradi, jo parlaré amb tothom", ha assegurat.