Els presos tornen al Parlament en un clima enrarit per la crisi al Govern

Junqueras, Romeva, Bassa, Rull, Turull i Forn compareixen a la comissió del 155 l'endemà de la polèmica per l'escó de Torra, que ha enfrontat de nou JxCat i ERC

Oriol Junqueras i Jordi Turull, en una imatge d'arxiu al Parlament
Oriol Junqueras i Jordi Turull, en una imatge d'arxiu al Parlament | ACN
27 de gener del 2020
Actualitzat a les 21:44h
Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn tornen aquest dimarts al Parlament. No ho faran en un clima de normalitat: a la situació de presó -tots ells estan condemnats per sedició i compleixen pena a Lledoners i a Puig de les Basses- s'hi suma el clima enrarit a la cambra catalana. De fet, els consellers del Govern que van promoure el referèndum posaran els peus al Parlament amb la legislatura en l'aire, liquidades com estan les relacions entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC per l'escó de Quim Torra. Tots sis han de comparèixer a partir de les nou del matí en la comissió d'investigació del 155, on explicaran els efectes de la seva aplicació.

Junqueras i Forn no trepitgen la cambra des del 27 d'octubre del 2017, dia en què es va declarar la independència i es va posar en marxa la intervenció de l'autonomia. Romeva, Bassa, Rull i Turull no han pogut assistir al Parlament des del 22 de març del 2018, quan es va celebrar el debat d'investidura de l'exconseller de la Presidència. L'endemà van anar a Madrid per comparèixer davant del Tribunal Suprem, on el jutge Pablo Llarena els va empresonar preventivament arran del processament per rebel·lió. Entre les 8 i les 10 del matí hi ha convocada una manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per fer-los costat. Està previst que arribin a la cambra a les 8.

La comitiva de seguretat està preparada des d'Interior, que és qui ha de garantir la sortida des de les presons i l'arribada amb normalitat a la cambra, i un cop allà és el Parlament qui s'encarrega d'ells. El president del Parlament, Roger Torrent, els rebrà en un acte de caràcter institucional, i es dona per fet que Torra també els acompanyarà. Un cop dins la comissió, explicaran els efectes del 155, les seves conseqüències polítiques i l'impacte en cadascun dels departaments que lideraven la tardor del 2017.

Com arriben a la cambra?

En una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, tots sis van respondre amb quins ànims encaraven el retorn al Parlament i reflexionaven sobre la decisió de declarar la independència. "[Fer la DUI] No va ser un error, al contrari, i més sabent com sabíem, i ara ja ho ha dit qui ho ho havia de dur, que el 155 hagués arribat igual. I arribat no pas per intervenir sols l'autogovern sinó molt més que explicaré a la comissió. Amb la DUI vam salvar i no enterrar la vigència del mandat de les urnes l'1 d’octubre que ens segueix interpel·lant i ens ha de comprometre. Vam posar en valor el mandat de les urnes enfront la reacció d’intervenir-les", sostenia Turull.

"Vam fer allò que vam prometre que faríem i en qualsevol estat democràtic avui seríem independents i estaríem en la negociació de passius i actius, però aquest estat no ho és. I, per tant, calia arribar fins al final, perquè és el que havíem promès i perquè així ens hem guanyat el dret a tornar-ho a intentar", va destacar Junqueras. Les seves mirades es creuaran aquest dimarts amb els dirigents dels grups parlamentaris que tots aquest mesos els han acusat de colpistes i han celebrat les penes de presó. També amb aquells diputats, com els del PSC, que van validar l'aplicació del 155.