Torra recorre a la Junta Electoral per evitar la inhabilitació com a diputat

El president, en un nou recurs de 19 pàgines, assegura que executar la suspensió podria causar "perjudicis d'impossible o difícil reparació"

Quim Torra ha estat rebut a Vic amb una pancarta amb el lema «Never surrender»
Quim Torra ha estat rebut a Vic amb una pancarta amb el lema «Never surrender» | Adrià Costa
24 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:54h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquesta tarda un recurs davant la Junta Electoral per tal que se suspengui l'aplicació de la seva inhabilitació com a diputat, que ahir va avalar el Tribunal Suprem. "Podria causar-me perjudicis d'impossible o difícil reparació", assegura el recurs. L'organisme electoral ha donat al Parlament 48 hores per substituir Torra com a diputat, però el president insisteix que només la cambra -una decisió del ple, en concret- el pot apartar de l'escó.

La situació és especialment delicada de cara al ple de dilluns vinent, el primer en el qual Torra hi participarà després de la decisió del Suprem sobre les mesures cautelars. A les 12.30 hi ha prevista una reunió de la mesa, i el ple arrencarà a les tres de la tarda. El president ha amenaçat amb "accions legals" si hi ha "pressions" sobre el president del Parlament, Roger Torrent. Ho ha fet a través d'un comunicat aquest matí mentre, el mateix temps, el Govern situava la pressió a la cambra pel cas Torra.

En el recurs, el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat) insisteix que la Junta Electoral no és competent per aplicar la suspensió d'un diputat. "El seu mandat s'esgota amb la certificació de la voluntat popular expressada en cada convocatòria electoral. Una vegada atorgades les credencials als electes, deixen de tenir competència alguna per retirar o anul·lar un mandat representatiu atorgat per qui és el titular de la sobirania popular", remarca l'escrit presentat pel president de la Generalitat.

Supòsits de destitució

El text indica que l'article 24 del reglament del Parlament és "absolutament clar" en el sentit que "únicament la condemna a una pena d'inhabilitació imposada per una sentència judicial ferma pot comportar la pèrdua de la condició de diputat". "No es pot afirmar que el meu cessament com a diputat respongui a cap necessitat en una societat democràtica des del punt de vista de la proporcionalitat, sinó tot el contrari".

El president assenyala que perdre l'escó abans que es resolgui el recurs de cassació -encara no presentat- contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) implicaria presentar-lo com a "culpable d'un delicte" que, segons ell, no ha comès. "Sense cap mena de dubte, vulneraria la meva presumpció d'innocència, a més dels drets a la tutel·la judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties", sosté.
 

Al·legacions de Quim Torra a la Junta Electoral de Barcelona by naciodigital on Scribd