El Suprem enreda la troca

La resolució de l'alt tribunal actualitzarà el pols entre JxCat i ERC al Parlament, i farà més tortuós el camí del diàleg entre Estat i Generalitat. També són notícia els efectes de la llevantada, Ada Colau, José María Aznar, Jeff Bezos i els Foguerons de Gràcia

24 de gener del 2020
Actualitzat a les 7:03h

Rep el butlletí cada matí al teu correu

El terrabastall provocat per la Junta Electoral Central (JEC) amb l'ordre d'inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, havia quedat atenuat pel criteri de la Fiscalia, que amb el seu posicionament havia frenat un horitzó immediat d'incertesa. El ministeri públic era partidari d'esperar fins que el Tribunal Suprem es posicionés sobre el fons de la causa, que és la inhabilitació ferma del president per un acte de desobediència. Això donava oxigen a Torra i concedia, de passada, uns mesos de coll a la legislatura catalana. El Suprem, però, ha tornat a enredar la troca.

Amb la resolució per unanimitat de mantenir la inhabilitació del president com a diputat, l'alt tribunal avala implícitament el dictamen de la JEC, situa ara el focus en el Parlament -amb la pressió afegida de l'ens electoral- i, de retruc, complica l'arrencada de mesa de diàleg entre governs. Pedro Sánchez havia passat de no despenjar el telèfon a Torra a reconèixer-lo com a interlocutor, i l'entrevista entre presidents se situava com a pas imprescindible abans d'encetar la negociació entre l'Estat i la Generalitat. Ara, Sánchez tindrà tota la pressió de la dreta política i mediàtica per no asseure's amb un dirigent assenyalat pel Suprem.

I el Parlament, què farà? Ara mateix, ningú discuteix que Torra conserva les atribucions de president i que continuarà exercint les funcions del càrrec. A Palau fa setmanes que argumenten que, fins i tot deixant de ser diputat, no ha d'abandonar la presidència. La qüestió és que el principal dirigent del país també es considera membre de la cambra -ho va subratllar amb un "no ens farem enrere" ahir mateix- i això trasllada la pressió al Parlament. El seu president, Roger Torrent, ha insistit que Torra podrà vota en el pròxim ple, però també ha reclamat una resposta "de país" en un contenciós tan rellevant. Ho va dir dissabte en una entrevista a NacióDigital: argumentava que la pressió per la inhabilitació del president del país no havia de recaure només en la mesa del Parlament.

El moviment del Suprem, doncs, agita l'escenari perquè actualitzarà el pols entre JxCat i ERC al Parlament. I també farà més tortuós el camí del diàleg entre Estat i Generalitat. La justícia posa entrebancs altre cop a la política.
 

Avui no et perdis

»El balanç de la llevantada: quatre morts i pèrdues milionàries; per Andreu Merino.

» MAPES Una llevantada històrica: quant ha plogut a la teva comarca?; per Roger Tugas.

»VÍDEOS El mar es menja Catalunya: colpidores imatges aèries després de la llevantada.

»VÍDEOS El temporal fa estralls a Girona: inundacions i sense aigua potable.

»El Parlament, en el punt de mira: què passa amb Torra després de la decisió del Suprem?; per Bernat Surroca.

» Opinió: «Eleccions per fer què?»; per Oriol March.

» El govern espanyol estudia una reforma exprés de la sedició per aplicar-la a la primavera; per Sara González i Joan Serra Carné.

»L'excúpula d'Interior es desmarca de l'1-O i referma les tesis de Trapero; per Bernat Surroca.

» Opinió: «Egunkaria, Popper, Rufián i Albiol»; per Ruben Wagensberg.

»El govern de Colau limitarà a 30 km/h la velocitat a gairebé tot Barcelona; per Andreu Merino.

»L'Ajuntament de Barcelona s'enreda amb l'acord sobre la cocapitalitat de l'Estat; per Andreu Merino.
 

 El passadís

Els intel·lectuals aznarians s'organitzen a Catalunya. L'expresident José María Aznar va ser a Barcelona fa uns dies, tal com vam explicar a NacióDigital. Dilluns passat, va intervenir en un dinar organitzat pel Club Tocqueville, que va congregar una quarantena llarga de persones. El club vol ser un laboratori d'idees i té la fundació FAES -presidida per Aznar- com a gran referent. La trobada va tenir com amfitrió l'escriptor Valentí Puig, veritable líder del club, i demostra que els del Tocqueville han pres embranzida darrerament. De fet, ja preparen un seguit d'actes per als propers mesos. Si dilluns van escoltar Aznar, dimarts van celebrar un debat al Palau Macaya amb Puig, l'exministre de Cultura socialista César Antonio Molina i l'escriptor Sergio Vila-Sanjuán.Entre els qui van seure entorn Aznar al dinar de dilluns hi havia l'exdiputat del PP català Juan Milián, el crític literari Ferran Toutain, el professor de Dret Constitucional Josep Maria Castellà (un dels 200 juristes que va signar un manifest contra l'1-O el setembre del 2017) i l'escriptor i crític literari Ponç Puigdevall. 

Vist i llegit

La llevantada ens ha acompanyat tota la setmana. I els directes, que ara també fem els diaris, ens han servit per radiografiar, minut a minut, els efectes sobre la geografia catalana. Les televisions han programat especials que han omplert la graella, del matí a la nit, i s'han succeït imatges de reporters intrèpids oferint últimes hores al costat de platges desbocades, rius descontrolats i carreteres inundades. Sobre aquest "sensacionalisme meteorològic" es pronuncia Mònica Planas al diari Ara, en un article titulat La incoherència davant del temporal. Planas recorda que, mentre des d'organismes oficials "es demana a la població que extremi les precaucions i s'aconsella allunyar-se dels fronts marítims i dels vorals dels rius", per televisió veiem reporters que "es converteixen en superherois" exposant-se en zones de risc. Rep tothom, des de TV3 fins a Antena 3, per bé que la crítica televisiva fa esment a la feina precisa d'Eloi Cordomí, home del temps de la televisió pública, des de la redacció.

 El nom propi

Jeff Bezos és la víctima d'una de les històries d'espionatge més sorprenents dels darrers temps. Al fundador d'Amazon, l'home més ric del món, li van manipular el mòbil per extreure'n informació compromesa i darrere de l'operació hi hauria el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed Bin Salman. Bezos i el príncep saudita havien intercanviat els seus números de telèfon després d'una trobada a Califòrnia i, setmanes després d'aquell contacte, el propietari d'Amazon va rebre un arxiu de vídeo MP4 per Whatsapp des del número de Bin Salman. A partir de llavors, el telèfon del milionari va començar a emetre dades a un ritme estranyament accelerat. Un informe de Nacions Unides ha permès conèixer l'episodi, que té connexions amb l'assassinat de Jamal Khashoggi, dissident saudí. The Washington Post, diari propietat de Bezos, havia connectat Bin Salman en l'operació per matar Khashoggi. Després de l'espionatge del mòbil -ben explicat en aquesta peça d'El País-, van començar a fer-se públiques informacions de la relació del milionari amb la presentadora Lauren Sánchez i del seu procés de divorci.

 Els imperdibles

Després de la llevantada, arriben dies de treva. Si les inclemències meteorològiques no ho impedeixen, a Barcelona es tornaran a celebrar els Foguerons de Gràcia. Des del 1993, l'últim cap de setmana de gener, l'esperit de les colles populars de Sa Pobla i les fogueres es traslladen al barri barceloní, punt de trobada de mallorquins, menorquins i eivissencs, a banda de veïns i turistes. Foc, música i festa a dojo.

Els Foguerons de Gràcia són, precisament, una de les recomanacions d'Arnau Urgell i Vidal. En el llistat de deu propostes d'oci que us proposa cada divendres, hi inclou l'inici del Barnasants, amb concert inaugural d'Ovidi 25. Amb un registre i un públic completament diferent, un altre dels concerts destacats dels pròxims dies és el retorn de Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina a Barcelona. Els dos músics, que ja han omplert el Palau Sant Jordi en gires anteriors, es retrobaran amb el seu públic dissabte, després de passar per diversos països de l'Amèrica Llatina i anunciar concerts a Madrid. 

Per completar les propostes de divendres us recomano que feu confiança a en Víctor Rodrigo, que us descobreix sèries que valen la pena i d'altres de les quals podeu prescindir. I avui es fixa en Star Trek: Pickard, centrada en un dels personatges de la saga.Bon cap de setmana!

 
Joan Serra Carné
redactor en cap de NacióDigital

Vols rebre els butlletins de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic?