I ara, un cabal de coherència

No hi ha demora assumible en les polítiques per combatre l'emergència climàtica, imprescindibles si es volen protegir les zones vulnerables com el Delta de l'Ebre

23 de gener del 2020
Actualitzat a les 8:30h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

La llevantada ha deixat imatges arreu de Catalunya que no responen a la normalitat. Els extrems del Principat, especialment les Terres de l'Ebre, però també un gruix important de comarques de costa i interiors, han patit precipitacions difícils d'engolir sense destrosses en nuclis urbans, camps i carreteres. És normal, doncs, que la borrasca hagi carregat els rius fins al límit -en alguns casos, han quedat desbordats- i que el perill d'inundacions es mantingui. El temporal no remetrà fins divendres, apunten les previsions.

L'episodi d'inestabilitat no ha conclòs i, per tant, la prioritat és atendre les urgències i treballar en les mesures de seguretat. Però la necessitat d'atendre la urgència de la llevantada no ens hauria de distreure de l'abast del que tenim davant. Els que hi entenen recorden aquests dies com en són d'estranyes les tempestes elèctriques en ple mes de gener. I també destaquen l'excepcionalitat del volum dels aiguats arreu del país, que no tenen tants precedents. La primera reflexió condueix als efectes del canvi climàtic.

En una visita llampec a l'Ampolla i Deltebre, el president de la Generalitat, Quim Torra, que s'ha preocupat de fer-se omnipresent, feia ahir una reflexió il·lustrativa: "És hora de passar a l'acció. No podem esperar més. Necessitem un pla d'acció pel delta de l'Ebre". Certament, el president tenia raó. No hi ha demora assumible en les polítiques per combatre l'emergència climàtica, imprescindibles si es volen protegir les zones més vulnerables de la geografia. Això també vol dir assumir que la voluntat d'acció ha d'anar acompanyada de coherència. Coherència per no posar en dubte els beneficis de les mesures de reducció d'emissions o fins i tot de decreixement d'indústries com la turisme massiu, per incòmodes i dificultoses que suposin la seva aplicació. Coherència també per assumir-les de forma immediata.     

Les ferides de la llevantada deixen nombrosos danys: conreus negats, infraestructures malmeses, platges devorades i una multitud d'incidències que requeriran temps a resoldre's completament. Caldrà atendre-ho, però sense un pla a mig termini, només seran pedaços. Que la llevantada serveixi per ajudar a obrir els ulls als més escèptics: L'agenda climàtica és una prioritat.
 

Avui no et perdis

»La llevantada s'allunya amb una víctima mortal i una nit més tranquil·la del previst; per Pere Pratdesaba.

»Els danys «invisibles» del temporal; per Sergi Ambudio.

»Les platges metropolitanes pateixen les afectacions més importants dels últims 20 anys.

»El servei ferroviari entre Blanes i Malgrat afectat per la llevantada trigarà entre 6 i 9 mesos a restablir‑se.

» VÍDEO Una llevantada sense precedents.

» VÍDEOS i FOTOS El paisatge afectat i inundat que està deixant la llevantada.

»La reforma de la sedició, el test de Sánchez per desfer la via judicial; per Sara González.

»Espanya topa a l'ONU amb una vintena d'exigències per respectar la llibertat d'expressió i manifestació; per Sara González.

»Trapero consuma el divorci dels Mossos amb el Govern; per Bernat Surroca i Oriol March.

» Àudio anàlisi: «El major que volia emmanillar el president»; per Oriol March.

» Opinió: «Trampejant Trapero»; per Josep-Lluís Carod-Rovira.

» La Veu de Nació: «El que l'Estat no perdona a Trapero»; per Pep Martí.

» Opinió: «El món abans del procés»; per Francesc-Marc Àlvaro.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols que t'arribi El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l