Protecció Civil alerta que la cota de neu pot baixar dels 200 metres

L'Ajuntament de Barcelona activa una alerta per onades de 2,5 metres

L'àrea de servei de la Panadella completament nevada amb camions aparcats. 28 de febrer de 2018
L'àrea de servei de la Panadella completament nevada amb camions aparcats. 28 de febrer de 2018 | ACN
NacióDigital
19 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:21h
Protecció Civil alerta que la cota de neu pot baixar dels 200 metres aquest dilluns a les comarques del nord-est i a l'extrem sud de Catalunya.

La nevada al terç nord començarà de bon matí al litoral i prelitoral, afectant a les comarques del Maresme, la Selva, el Vallès Oriental, el Baix Empordà o el Gironès", ha assegurat el cap de guàrdia de Protecció Civil, Xavier Sáenz.

De cara a la tarda la neu s'estendrà més a l'interior arribant a Osona, el Moianès, la Garrotxa i el Ripollès.

Aquesta alerta podria comportar restriccions als vehicles pesants a la Catalunya Central i nord de Girona. Algunes de les carreteres que veurien vetat el trànsit de camions serien la C-25 (Eix Transversal) o la C-17 a Osona.

Onades de 2,5 metres a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha activat en fase d'alerta el pla bàsic d'emergència municipal per mal estat de la mar davant de la "probabilitat alta" de registrar onades de més de 2,5 metres.

Aquestes onades poden afectar el litoral i posar en perill persones o provocar destrosses en el mobiliari urbà. Per això l'Ajuntament recomana als veïns que no s'acostin a la zona de platges.

El consistori també manté la prohibició d'accedir als espigons i d'entrar a l'aigua mentre duri l'episodi de temporal. La Guàrdia Urbana està desplegada pel litoral barceloní i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades per evitar riscos personals.

Durant tot el dia, els Bombers de Barcelona han atès 30 serveis relacionats amb les ventades. Davant el risc de caigudes de branques d'arbres, l'Ajuntament no preveu obrir les portes dels parcs i jardins, i la part amb accés regulat del Park Güell també estarà tancada durant el diumenge.

El consistori recomana tenir cura dels vehicles aparcats al carrer, ja que el vent hi pot fer caure algun element de mobiliari urbà a sobre, així com allunyar-se de murs i arbres que es puguin desprendre. També demanen prendre precaucions davant d'edificacions en construcció o en mal estat.

Ratxes de vent de 100 km/h al Maresme

Mentrestant al Maresme les ratxes de vent freguen els 100 km/h. Destaquen registres com els 102 km/h al port de Mataró, els 92 km/h d'Arenys de Mar, els 90 km/h a Canet de Mar o els 82 km/h de Pineda de Mar, segons dades de les estacions de Meteoclimatic i Meteocat.

Entre les nou i les dotze del matí, els Bombers de la Generalitat han atès una seixantena d'incidències. Cap de les sortides ha estat de gravetat i sobretot han estat per retirar elements en perill de caiguda, mobiliari urbà i branques d'arbre a terra. El 112 ha rebut 83 trucades fins al migdia relacionades amb la llevantada. 

El vent també ha afectat la circulació dels trens de Rodalies a la comarca. Una lona ha caigut entre Mataró i Arenys i ha quedat penjant de la catenària. La incidència ha obligat a circular per via única en aquest tram. A la una del migdia s'ha pogut retirar la lona i s'ha recuperat la circulació.

Els efectes de la llevantada continuaran demà i el Meteocat ja ha alertat de les precipitacions que pot haver-hi arreu del país. 
 Accés tancat al Coll de Pal i al Caro

Pel que fa a incidències de trànsit, el Servei Català de Trànsit (SCT) informa que està tallada la BV-4024 a Coll de Pal per fort vent. A banda, els Agents Rurals han barrat el pas al cim del Caro per la nevada i s'han de fer servir cadenes per accedir a la zona del Mascar.
Arxivat a