El TSJC anul·la el decret de reobertura de sis delegacions catalanes que ja no estava vigent

El tribunal tomba les resolucions del 2018 que restablia les "ambaixades" al Regne Unit, Alemanya, Estats Units, Itàlia, Suïssa i França, però el Govern va aprovar nous decrets el 2019

Alfred Bosch
Alfred Bosch | Adrià Costa
17 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:14h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el decret del Govern pel qual es restablien les delegacions de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, a Alemanya, als Estats Units, a Itàlia, a Suïssa i a França. Fonts d'Exteriors asseguren, però, que les delegacions podran continuar "funcionant amb total normalitat" perquè el decret suspès va ser substituït l'any 2019 per sis nous decrets. Això es va fer, precisament, per blindar aquestes "ambaixades" de l'ofensiva judicial de Josep Borrell.

El decret tombat es va aprovar el juny de 2018 i va ser una de les primeres accions del Departament d'Exteriors per recuperar la normalitat després de l'aplicació de l'article 155. El govern espanyol, i concretament el ministeri d'Exteriors que aleshores dirigia Borrell, van recórrer la decisió argumentant que la Generalitat no havia seguit els procediments establerts. Un any i mig després, la sala contenciosa-administrativa de l'alt tribunal català dona la raó a la Moncloa, però sobre un decret que ja no és vigent. La decisió judicial, doncs, no tindrà cap efecte.

La decisió del TSJC arriba el mateix dia en què el Ministeri d'Exteriors ha avalat per primer cop l'obertura de les delegacions a l'Argentina, Mèxic i Tunísia. El govern espanyol no ha vist objeccions als tres decrets que el Govern va aprovar dimecres per reobrir-les, segons confirmen fonts del Ministeri. 

El TSJC també va suspendre cautelarment aquestes delegacions arran d'un recurs del govern espanyol. Els nous decrets aprovats aquesta setmana substitueixen els inicials i actualitzen les funcions de les oficines. Les mateixes fonts expliquen que el Ministeri d'Exteriors va proposar "una sèrie de correccions" al text dels nous projectes que la Generalitat va acceptar i incorporar la qual cosa fa que l'executiu de Sánchez no tingui "objeccions respecte a la literalitat dels mateixos".