Sànchez, Rull i Turull descarten per ara recórrer el segon grau

La defensa dels presos de JxCat confien que la via del 100.2 es materialitzi de cara al març

Fotografies de Sànchez, Rull i Turull durant la campana de Junts per Catalunya
Fotografies de Sànchez, Rull i Turull durant la campana de Junts per Catalunya | Junts per Catalunya
16 de gener del 2020
Actualitzat el 17 de gener a les 10:26h
Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull no recorreran per ara el segon grau, com ha avançat l'ACN i ha confirmat NacióDigital, i aposten per explorar la via de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que combina elements del segon i el tercer grau, i permetria als presos de Junts per Catalunya (JxCat) sortir de la presó de Lledoners per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. Fonts de la seva defensa expliquen a aquest diari que tenen diverses opcions de feina sobre la taula, però encara no hi ha res tancat. Els tres dirigents independentistes confien que els permisos penitenciaris normalitzin la situació i ajudin els centres a decantar-se per aquesta opció, que es podria començar a materialitzar de cara al març.

La proposta de segon grau que van fer les presons a finals d'any va ser molt criticada per Jordi Pina, advocat de Sànchez, Rull i Turull. Quan la Generalitat va ratificar la setmana passada el règim ordinari, l'exconseller de la Presidència va fer una piulada lamentant la decisió. "No es pot repicar i anar a processó", va dir a través de Twitter. Finalment, els presos es decanten pel 100.2. La decisió la prendran els centres amb criteris tècnics, i valorant individualment el cas de cada pres. 

Els presos d'ERC també han activat aquesta via per poder sortir per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. La defensa de Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa està preparant la documentació necessària per facilitar-la a les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses de cara a la primera setmana de febrer. Presentaran ofertes de feina dels presos i opcions de voluntariats, tot plegat per argumentar que poden sortir dels centres penitenciaris. Fonts jurídiques dels republicans consultades per aquest diari expliquen que també treballen amb la idea que l'activació del 100.2 és materialitzi el març.

En el cas de Forcadell la qüestió és diferent, perquè ella està jubilada i no pot sortir per treballar. En el seu cas, la defensa preveu argumentar que surti de Mas d'Enric per cuidar la seva mare. De fet, l'expresidenta del Parlament és en aquest centre penitenciari per estar més a prop d'ella. Pel que fa a Dolors Bassa, la seva defensa valora també la possibilitat de recórrer el segon grau al jutjat de vigilància penitenciària per mirar d'aconseguir el tercer, però la decisió encara no està presa.

Sànchez i Cuixart, sortida imminent

Més enllà dels tipus de tractament de cada pres, hi ha també els permisos penitenciaris. Un cop ratificat el segon grau la setmana passada, aquells líders independentistes que compleixin una quarta part de la pena ja podran accedir-hi. Els dos primers són el mateix Sànchez i Jordi Cuixart, president d'Òmnium. Van demanar-lo dimarts, un cop van complir la quarta part dels nou anys de presó que els va imposar el Tribunal Suprem, i ahir mateix la Generalitat el va aprovar. La seva primera sortida, de 48 hores, serà imminent, però el Departament de Justícia no en comunicarà les dates exactes per preservar la seva intimitat. 

El líder de la Crida preveu passar aquestes primeres hores fora de la presó amb la família, i és per això que Jordi Pina, el seu advocat, ha demanat respecte i comprensió a la ciutadania. Pel que fa al president d'Òmnium, insisteix que no s'acollirà a cap programa de reinserció perquè no s'ha de reinserir en lloc, i tampoc reconeix la pena ni el delicte pel qual se l'ha condemnat. Fonts de l'entitat remarquen que els permisos són "un dret" i una manera de complir la pena, però en cap cas ho entenen com un "privilegi". 

Al llarg d'aquest any també hi podran demanar permisos Joaquim Forn (el 16 de juny) i Josep Rull (el 2 d'octubre). Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Jordi Turull hauran d'esperar al 2021.