L'independentisme tanca sense acord definitiu la cimera per afrontar el diàleg amb l'Estat

Govern, partits i entitats assumeixen l'autodeterminació i l'amnistia com a principals aspectes a reclamar davant Sánchez però constaten diferències sobre com enfocar la negociació

Cimera independentista a Palau per decidir com enfocar la negociació amb l'Estat.
Cimera independentista a Palau per decidir com enfocar la negociació amb l'Estat. | Govern
15 de gener del 2020
Actualitzat a les 21:21h
El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dimecres, durant dues hores, una cimera independentista per enfocar el diàleg amb l'Estat. No n'ha sortit cap acord concret més enllà de situar l'autodeterminació i la fi de la repressió al centre, i hi haurà més reunions en els propers dies per tal que s'abordin els detalls que es portaran a la mesa de governs liderada per Quim Torra i Pedro Sánchez. Durant la cita s'han constatat les diferències estratègiques existents entre els actors congregats, que han estat el Govern, els partits independentistes i les principals entitats -ANC i Òmnium.

A la sortida de la trobada, Marta Vilalta, portaveu d'ERC, ha apuntat que el compromís adoptat és que hi haurà més reunions perquè és un "exercici necessari", i perquè encara no s'ha arribat a un acord concret, el qual se seguirà treballant. Vilalta ha ressaltat que els elements de consens són l'autodeterminació i l'amnistia, i que això ha d'anar en paral·lel a la mobilització ciutadana i a la tasca de les institucions catalanes. "Això és el que volem anar a defensar en una mesa de negociació", ha indicat.

"Volem la independència, però és veritat que a vegades no acabem de posar-nos d'acord en el com, en els passos", ha assenyalat Vilalta, que ha celebrat la reunió com un pas per recuperar la unitat estratègica. En la cita s'ha constatat, segons la portaveu republicana, que cal abordar el conflicte "democràticament". Això implica dues vies: exercici de l'autodeterminació i amnistia. Són "elements de consens", segons la dirigent republicana, arreu del país. "Són la manera de solucionar democràticament el conflicte", ha apuntat Vilalta, que ha plantejat aquests punts dins la reunió.