La CUP menysté el diàleg entre governs i crida a forçar l'Estat a acceptar l'autodeterminació

Carles Riera, cap de files dels anticapitalistes, es mostra "profundament escèptic" davant la mesa institucional perquè pot caure en l'autonomisme

Els representants de la CUP a la cimera independentista a Palau d'aquest dimecres
Els representants de la CUP a la cimera independentista a Palau d'aquest dimecres | ACN
15 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:29h
El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dimecres, durant dues hores, una cimera independentista per enfocar el diàleg amb l'Estat. El primer en comparèixer ha estat Carles Riera, cap de files de la CUP al Parlament, que ha acudit a la trobada amb Maria Rovira, membre del secretariat nacional de la formació. "Això no és un marc de resolució del conflicte polític, és un marc de negociació entre dos governs fruit d'un acord d'investidura entre ERC i el PSOE", ha subratllat Riera, que ha indicat que la resolució "democràtica" del conflicte només arribarà "forçant l'Estat" a acceptar l'exercici de l'autodeterminació, la fi de la repressió i una amnistia per als represaliats.

El dirigent anticapitalista ha recalcat que la trobada entre governs els genera el "màxim escepticisme" perquè no es tracta d'un "marc resolutiu". "El mateix president Pedro Sánchez ha dit que el diàleg no sortirà mai del diàleg estatutari i constitucional. Considerem que el que cal és posar la prioritat i el focus no en el diàleg entre governs, sinó en crear les condicions objectives que forcin l'Estat a negociar" ha ressaltat Riera. "I això no s'assoleix amb un acord d'investidura amb el PSOE, sinó recuperant la mobilització, reproduint nivells de lluita i desobediència comparables a l'1-O, el 3-O i a l'escenari posterior a la sentència", ha indicat el diputat.

"S'han de crear les condicions materials per sostenir l'exercici de l'autodeterminació de forma real", ha asseverat Riera. "Aquest és el repte que té l'independentisme i que hem d'ampliar a tota la societat. Per això proposem que ara la prioritat sigui un gran acord nacional per a l'autodeterminació, amb concertació internacional", ha apuntat el diputat anticapitalista, que ha ressaltat en tot moment el seu "profund escepticisme" per la "pretesa negociació" oberta entre governs, que encara no ha arrencat. El perill existent, ha destacat el representant anticapitalista, és caure en l'autonomisme.

Comín, per videconferència

Per part de JxCat hi han assistit Albert Batet, president del grup parlamentari, i Elsa Artadi, diputada i regidora a Barcelona. Els representants d'ERC han estat la portaveu Marta Vilalta i el diputat Josep Maria Jové, que ja van negociar amb el PSOE per la investidura. La CUP ha estat liderada per Carles Riera, cap de files a la cambra catalana, i Maria Rovira. Pel que fa a les entitats, Josep Cruanyes ha acudit com a vicepresident de l'ANC, mentre que Marcel Mauri i Jordi Bosch ho han fet en nom d'Òmnium. Toni Comín, eurodiputat de JxCat i membre del Consell per la República, hi ha participat com a responsable del Consell per la República liderat per Carles Puigdemont.

La mesa de diàleg institucional pactada per ERC i PSOE, primer rebutjada per Torra però després assumida pel president, hauria d'arrencar com a molt tard la setmana vinent, si es compleixen els terminis acordats entre republicans i socialistes. El calendari, però, es pot allargar perquè el líder independentista ha recalcat que els termes de la taula de negociació han de ser concretades entre ell mateix i Sánchez, amb qui es reunirà aviat. El líder del PSOE va indicar ahir que estaria "encantat" de citar-se amb Torra "el més aviat possible", rehabilitant-lo així com a interlocutor vàlid.

Sánchez, que va reunir ahir per primera vegada el nou consell de ministres, va assegurar que qualsevol entesa amb Catalunya ha d'estar emmarcada en la Constitució. També va recalcar que, si hi ha una consulta ciutadana sobre el contingut de la negociació, ha se ser sempre "sobre un acord". Els dos presidents van parlar la setmana passada per telèfon durant set minuts, i ahir van estar en contacte per l'explosió d'una planta petroquímica a Tarragona que ja ha causat dos morts i diversos ferits.