Junqueras demana al Suprem que torni a preguntar al TJUE pel compliment de la sentència

La defensa del líder d'ERC vol que Marchena pregunti a Luxemburg si podia dictar sentència un cop Junqueras ja era eurodiputat i tenia immunitat

Una imatge d'Oriol Junqueras al pla dels Lledoners
Una imatge d'Oriol Junqueras al pla dels Lledoners | Adrià Costa
15 de gener del 2020
Actualitzat a les 21:29h
La defensa d'Oriol Junqueras ha presentat un recurs al Tribunal Suprem contra la decisió d'impedir al líder d'ERC d'assistir a Estrasburg aquest dilluns i poder ser eurodiputat, tal com demanava la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En l'escrit, de 22 pàgines, Andreu Van den Eynde sol·licita a Manuel Marchena que elevi una nova qüestió prejudicial a la justícia europea, en aquest cas per preguntar sobre el compliment del veredicte de Luxemburg del passat 19 de desembre.

L'advocat de Junqueras vol que Marchena pregunti al TJUE si ha aplicat la seva sentència d'acord a la normativa de la Unió Europea (UE) i, concretament, si el Suprem podia dictar sentència el 14 d'octubre -un cop Junqueras ja era eurodiputat- sense sol·licitar el suplicatori pertinent. En la interlocutòria de l'alt tribunal espanyol del passat 9 de gener, Marchena va argumentar que no calia demanar l'aixecament de la immunitat del líder d'ERC perquè el judici ja havia començat.

En aquest sentit, Van den Eynde recorda la doctrina del TJUE, que estableix que els estats membre de la UE estan obligats a complir amb les previsions del Tractat Fundacional de la Unió Europea i, en cas de qüestions d'interpretació que sorgeixin, el tribunal nacional està obligat preguntar a la justícia europea per evitar el risc d'una mala interpretació del dret de la Unió.

La defensa de Junqueras demana en el seu recurs que el Suprem revoqui la resolució que prohibeix a Junqueras ser eurodiputat. Van den Eynde demana a l'alt tribunal espanyol que declari que el líder d'ERC tenia immunitat des del 13 de juny de 2019, que s'han vulnerat els seus drets a la llibertat, a la llibertat d'expressió, a la igualtat, a la participació i representació política i al procés amb totes les garanties i la judici just. 

Així mateix, l'advocat sol·licita al tribunal que autoritzi el desplaçament en llibertat de Junqueras al Parlament Europeu sota la prerrogativa d'immunitat tal com s'estableix en la normativa europea, i que la tramitació de la causa del procés s'havia de suspendre el 13 de juny a l'espera que la justícia europea resolgués la qüestió prejudicial plantejada.