Torra perfila amb partits i entitats la proposta sobre autodeterminació que plantejarà a Sánchez

El president es reuneix a Palau amb JxCat, ERC, la CUP, Toni Comín, l'ANC i Òmnium Cultural per definir la posició catalana en la negociació amb l'Estat, marcada també per la fi de la repressió i l'amnistia

Cimera independentista a Palau per decidir com enfocar la negociació amb l'Estat
Cimera independentista a Palau per decidir com enfocar la negociació amb l'Estat | ACN
15 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:57h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha citat per aquesta tarda a les 16.30 a Palau els responsables de Junts per Catalunya (JxCat), ERC, la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per tal de preparar la futura negociació amb Pedro Sánchez. Es tracta, segons ha detallat Torra en una entrevista a Ràdio 4, de consensuar els "pilars" de la proposta catalana davant Pedro Sánchez i, d'aquesta manera, tenir "moltíssima més força" a l'hora da negociar amb l'Estat. Autodeterminació, referèndum, amnistia i fi de la repressió són els elements comuns entre tots els actors. La trobada s'ha allargat durant pràcticament dues hores.

Per part de JxCat hi han assistit Albert Batet, president del grup parlamentari, i Elsa Artadi, diputada i regidora a Barcelona. Els representants d'ERC han estat la portaveu Marta Vilalta i el diputat Josep Maria Jové, que ja van negociar amb el PSOE per la investidura. La CUP ha estat liderada per Carles Riera, cap de files a la cambra catalana, i Maria Rovira. Pel que fa a les entitats, Josep Cruanyes ha acudit com a vicepresident de l'ANC, mentre que Marcel Mauri i Jordi Bosch ho han fet en nom d'Òmnium. Toni Comín, eurodiputat de JxCat i membre del Consell per la República, hi ha participat com a responsable del Consell per la República liderat per Carles Puigdemont.

A la trobada, que només inclou formacions independentistes -els comuns n'han estat exclosos malgrat les demandes d'ERC-, Torra hi ha estat acompanyat pel vicepresident Pere Aragonès i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. El president defensa sempre en públic que els principis que regiran la negociació amb l'Estat són l'exercici de l'autodeterminació a través d'un referèndum, la fi de la repressió -en la línia de la desjudicialització que defensa ara Sánchez- i l'amnistia als líders independentistes condemnats per sedició al Tribunal Suprem.

La mesa de diàleg institucional pactada per ERC i PSOE, primer rebutjada per Torra però després assumida pel president, hauria d'arrencar com a molt tard la setmana vinent, si es compleixen els terminis acordats entre republicans i socialistes. El calendari, però, es pot allargar perquè el líder independentista ha recalcat que els termes de la taula de negociació han de ser concretades entre ell mateix i Sánchez, amb qui es reunirà aviat. El líder del PSOE va indicar ahir que estaria "encantat" de citar-se amb Torra "el més aviat possible", rehabilitant-lo així com a interlocutor vàlid.

Referèndum i mediador internacional?

ERC, segons es consigna en un document avançat per l'ACN i al qual ha tingut accés NacióDigital, defensa la mesa de negociació que ha pactat amb el PSOE. "No s'ha resolt res, està tot per fer, però tenim un escenari per a intentar-ho. Ara, cal omplir de contingut aquesta mesa i iniciar una negociació que ha de ser volgudament complementària i coordinada amb la mobilització ciutadana, amb l'enfortiment i treball de les institucions catalanes, així com amb la recerca de complicitats a nivell internacional", ressalten els republicans, partidaris d'autodeterminació i amnistia. 

Pel que fa a JxCat, aquesta setmana han registrat al Parlament una moció que reclama la figura d'un mediador internacional que vetlli per l'entesa amb l'Estat. Es tracta d'un text que la formació de Carles Puigdemont i Torra va retirar de la cambra a petició d'ERC, que a canvi li va cedir els senadors necessaris per tal de fer grup propi. La CUP insisteix que no s'ha de negociar res a canvi de l'estabilitat de l'Estat.

Consulta sobre un acord

Sánchez, que va reunir ahir per primera vegada el nou consell de ministres, va assegurar que qualsevol entesa amb Catalunya ha d'estar emmarcada en la Constitució. També va recalcar que, si hi ha una consulta ciutadana sobre el contingut de la negociació, ha se ser sempre "sobre un acord". Els dos presidents van parlar la setmana passada per telèfon durant set minuts, i ahir van estar en contacte per l'explosió d'una planta petroquímica a Tarragona que ja ha causat dos morts i diversos ferits.