Els serveis jurídics del Govern conclouen que Torra pot continuar de president si perd l'acta de diputat

En un informe signat aquest dilluns, el director del gabinet jurídic de la Generalitat insisteix que la inhabilitació ordenada per la Junta Electoral no és motiu per cessar el líder independentista

Quim Torra es dirigeix a la reunió del Govern del 15 de gener del 2020 amb Meritxell Budó i Toni Comín
Quim Torra es dirigeix a la reunió del Govern del 15 de gener del 2020 amb Meritxell Budó i Toni Comín | Govern
15 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:41h
El gabinet jurídic de la Generalitat va enviar aquest dilluns un informe al president Quim Torra, fet públic aquest dimecres, en el qual s'hi conclou que la inhabilitació ordenada per la Junta Electoral Central (JEC) no pot comportar el cessament del president i que podria continuar-ho sent encara que perdi l'acta de diputat. "Si bé la condició de membre del Parlament és un requisit necessari per a l’elecció del càrrec de president de la Generalitat, i la lògica institucional intrínseca al sistema parlamentari del Govern vincula normalment el càrrec de president de la Generalitat al de membre del Parlament, aquesta vinculació queda excepcionada en determinades situacions", manté el text.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha estat l'encarregada de fer públiques les directrius bàsiques de l'informe, signat per Frances Esteve, director del gabinet jurídic. "El cessament en el càrrec del president de ha d’estar necessàriament previst en una llei; i en l’actualitat, cap llei preveu el cessament en execució d’una pena d’inhabilitació en virtut d’una sentència condemnatòria que no ha esdevingut ferma. Cap òrgan administratiu o judicial pot fixar noves causes de cessament per al president de la Generalitat que no estiguin previstes en una llei", remarca el document.
 
Delegacions en marxa

La nova etapa de diàleg encetada arran de l'acord entre ERC i el PSOE, que inclou el compromís de Pedro Sánchez de superar la "judicialització" del cas català, és aplicable a múltiples decisions polítiques. I el Govern de la Generalitat està disposat a treure-hi rendiment. El consell executiu reunit aquest dimecres ha tornat a aprovar el decret de creació de les tres delegacions catalanes -Mèxic, l'Argentina i Tunísia- que estaven suspeses cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran del recurs que va interposar el Ministeri d'Exteriors en el mandat de Josep Borrell.

El decret validat per l'executiu català actualitza les funcions de les tres delegacions, amb novetats en els països que tenen adscrits a la seva zona d'influència. La iniciativa de la conselleria d'Exteriors pilotada per Alfred Bosch permetrà que les oficines de la Generalitat tornin a funcionar després del veto imposat pel Ministeri d'Exteriors, ara en mans d'Arancha González Laya. Amb l'acord d'aquest dimecres, el Govern pretén recuperar la seva presència institucional a l'Amèrica Llatina i la zona del Magreb.

El contenciós obert al TSJC ve de lluny. En el mandat de Borrell, el govern espanyol va intentar frenar la reobertura de delegacions de la Generalitat a l'exterior, tancades per l'aplicació de l'article 155. En una mesura semblant a la d'aquest dimecres, el Govern ja va aprovar el setembre passat sis decrets per restablir el funcionament d'altres sis oficines a l'estranger: Alemanya, Suïssa, el Regne Unit, França, Itàlia i els EUA.