El TC anul·la la sentència contra els ultres que van assaltar Blanquerna

L'alt tribunal considera vulnerats els drets fonamentals dels assaltants

14 de gener del 2020
Actualitzat a les 19:28h
Un moment de l'atac feixista a Blanquerna
Un moment de l'atac feixista a Blanquerna | ND

El Tribunal Constitucional (TC) ha reconegut aquest dimarts que es va vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva en el cas dels ultres que van atacar el Centre Cultural Blanquerna de Madrid l'any 2013. L'alt tribunal ha estimat parcialment un recurs d'empara presentat pels assaltants perquè considera que el Tribunal Suprem els va lesionar aquest dret fonamental. Així, ordena a la sala penal que dicti una nova sentència eliminant els agreujants de discriminació ideològica.

L'any 2017 el Suprem va endurir en la fase de cassació les penes imposades per l'Audiència de Madrid aplicant els agreujants de discriminació ideològica i per afectar en béns d'ús públic. En la part dispositiva de la sentència del TC, els magistrats conclouen per unanimitat que es van vulnerar els drets a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d'innocència dels ultres condemnats, perquè es va endurir la pena sense escoltar les declaracions dels afectats. 

D'aquesta manera, anul·la la sentència del Suprem, ordena retrotreure les actuacions fins al moment abans de dictar la resolució i dictar-ne una de nova "que sigui respectuosa" amb els drets vulnerats. Rebutja, això sí, que es repeteixi el judici, una petició que feien els ultres en el seu recurs d'empara. L'Audiència Nacional va imposar penes d'entre sis i vuit mesos de presó i el Suprem ho va elevar a penes dem és de dos anys. L'ingrés a presó es va suspendre de manera cautelar la tardor del 2017 i així continuarà fins que el Suprem dicti una nova resolució.