Lledoners proposa un permís de 48 hores per a Sànchez i Cuixart

El servei de classificació haurà d'aprovar la sol·licitud dels dos presos independentistes

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez arribant a l'Audiència Nacional espanyola
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez arribant a l'Audiència Nacional espanyola | ACN
14 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:32h
La junta de tractament de la presó de Lledoners ha acceptat aquest matí la proposta de 48 hores de permís que han fet Jordi Sànchez i Jordi Cuxiart. Els dos presos polítics han complert aquest dimarts una quarta part de la condemna de nou anys per sedició que els va imposar el Tribunal Suprem el passat 14 d'octubre. Lledoners ha enviat la proposta al servei de classificació, un òrgan que depèn del Departament de Justícia que haurà de decidir si l'accepta o no.

Els Jordis han demanat el permís aquest dimarts, quan es compleix una quarta part de la condemna. Des de la setmana passada estan classificats en segon grau de manera ferma, i per tant ja poden accedir a permisos. Poden demanar un màxim de set dies seguits fins a un total de 36 dies l'any. En els permisos de un a dos dies, qui decideix és el servei de classificació, mentre que en els permisos de tres a set dies el responsable és el jutjat de vigilància penitenciaria. En cas de recurs d'apel·lació, qui resol és l'Audiència Provincial corresponent, i el Tribunal Suprem no entra en joc. 

En el cas de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la seva defensa va demanar respecte i comprensió perquè voldria passar els primers dies de permís amb la família. Cuixart no havia anunciat fins ara quan demanaria el primer permís. El president d'Òmnium sí que ha descartat participar en programes de reinserció perquè manté que no s'ha de reinserir en lloc. També assegura que no s'ha de penedir de res, ni reconeix la pena ni el delicte pel qual se l'ha condemnat. Els permisos, apunten fonts d'Òmnium, són "una manera de complir la pena" que en cap cas implica reconèixer-la ni suposa cap "privilegi". 

El mateix Cuixart ha fet un tuit aquest migdia argumentant els motius que l'han empès a sol·licitar el permís penitenciari: "Seguiré exercint tots els drets penitenciaris que tenim. De la mateixa manera que la repressió tampoc m'ha fet renunciar a seguir exercint de president d'Òmnium. Sempre endavant!".

La via del 100.2, en marxa

Paral·lelament als permisos també hi ha la via de l'article 100.2 del reglament penitenciari, una opció que combina elements del segon i el tercer grau perquè els dirigents independentistes puguin sortir de la presó més sovint, sempre que estigui justificat per anar a treballar o a cuidar d'un familiar.

La decisió es pren amb criteris tècnics i els advocats dels presos d'ERC ja treballen amb les presons en aquest sentit. Fonts jurídiques dels republicans apunten que presentaran les propostes de feina a les presons cap a la primera setmana de febrer i confien que a principis de març és pugui començar a materialitzar la via del 100.2

De tota manera, la decisió sobre el programa de tractament és del centre penitenciari. En funció de la decisió, les parts poden recórrer al jutjat de vigilància penitenciària i, en última instància, a l'Audiència Provincial corresponent.

Classificats en segon grau

La setmana passada, Institucions Penitenciàries va ratificar el criteri de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses i va classificar de manera ferma els presos en segon grau. Justícia volia que aquesta decisió es fes abans de dimarts, quan els Jordis compleixen la quarta part de la condemna. A finals d'any els centres penitenciaris ja van proposar enquadrar-los en aquesta classificació.

És el règim ordinari en què es troben la gran majoria dels presos a Catalunya, però la proposta va fer evidents les discrepàncies entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC i les respectives estratègies judicials. JxCat va criticar la classificació, assegurant que els presos són "un tercer grau de manual", mentre que els republicans -de qui depèn la conselleria de Justícia, amb Ester Capella al capdavant- demanaven respectar el criteri dels tècnics.

Ara les parts podrien recórrer la decisió al jutjat de vigilància penitenciària i, en última instància, al Suprem. Aquest escenari és poc probable, però fonts jurídiques d'ERC confirmen que estan valorant presentar un recurs contra el segon grau en el cas de Dolors Bassa. La decisió, però, encara no està presa.

Un cop classificats, els presos ja poden començar a demanar permisos un cop hagin complert una quarta part de la pena. A part de Sànchez i Cuixart, al llarg d'aquest any també hi podran accedir Joaquim Forn (el 16 de juny) i Josep Rull (el 2 d'octubre). Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Jordi Turull hauran d'esperar al 2021.