Els comuns reclamen que la taula de diàleg de divendres prepari la reunió de Torra i Sánchez

Jéssica Albiach critica que "JxCat compra el sectarisme de l'ANC" en plantejar un nou espai de trobada que exclogui els actors no independentistes

Jéssica Albiach, al faristol de premsa del Parlament.
Jéssica Albiach, al faristol de premsa del Parlament. | ACN
14 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:34h
Els comuns reclamen que la taula de diàleg que ha de preparar el posicionament de la Generalitat en la reunió amb el nou govern espanyol no tingui exclusions, i fins i tot planteja que s'obri a entitats socials com l'ANC. Aquesta entitat, de fet, en reclama una de nova on només hi hagi actors independentistes, proposta que ha rebutjat aquest dimarts Jéssica Albiach, presidenta del grup de Catalunya en Comú-Podem al Parlament.

Quim Torra ha convocat per ara una nova reunió de la taula de partits catalans per aquest divendres en el seu format vigent, només amb partits i on tots hi són convidats -per bé que ni Cs, ni CUP, ni PP hi han anat mai-. Com més oberta sigui aquesta taula, ha plantejat Albiach des de la cambra catalana, "més duradors i més amplis han de ser els acords" i ha defensat que aquest divendres s'abordi el contingut de la reunió entre governs, així com que aquest espai de trobada es doti de pla de treball, calendari i objectius concrets.

"Si no preparem allí el que el Govern plantejarà, de què servirà?", s'ha preguntat, i ha asseverat que "no és el moment de començar a duplicar les taules de diàleg". "No ens preocupen tant les paraules d'Elisenda Paluzie [presidenta de l'ANC], sinó que JxCat li compra el seu sectarisme", ha afegit Albiach, que ha celebrat que "s'està obrint una etapa d'esperança a Espanya amb el govern progressista" i ha defensat que Catalunya en Comú és "una formació catalana i catalanista que està defensant els interessos dels catalans i les catalanes arreu".

El diputat del PP Santi Rodríguez ha confirmat posteriorment que el seu partit tampoc no participarà a la taula de diàleg aquest cop perquè considera que no estan convocats pel president del Govern -afirma que Torra ja és expresident, malgrat que el Parlament hagi optat per mantenir-lo com a diputat- i perquè els populars voldrien parlar "dels problemes de tots els catalans". "Per parlar de les fantasies dels separatistes, com l'autodeterminació, la repressió o l'amnistia, no ens hi trobaran", ha etzibat.