Llibertat sota fiança per als dos últims CDR empresonats

El tribunal reclama 30.000 i 15.000 euros a Jordi Ros i Germinal Tomàs

Una de les multitudinàries manifestacions exigint la llibertat dels CDR
Una de les multitudinàries manifestacions exigint la llibertat dels CDR | Juanma Peláez
10 de gener del 2020
Actualitzat a les 15:11h
L'Audiència Nacional ha decretat llibertat sota fiança per als dos últims CDR de l'operació Judes que quedaven a la presó. El tribunal espanyol demana a Jordi Ros i Germinal Tomàs 30.000 i 15.000 euros respectivament. 

El titular del jutjat d'instrucció 6 de l'AN, Manuel García Castellón, ha justificat el canvi de mesures cautelars per la "situació personal d'arrelament" de Ros i Tomàs. Així doncs, l'AN estima parcialment la petició de les defenses que van sol·licitar-ne la llibertat al·legant que, en el seu cas, es donaven les mateixes circumstàncies que van fer que la sala penal de l'AN decretés llibertat sota fiança per als altres cinc acusats de pertinença a organització terrorista, estralls en grau de conspiració i fabricació i tinença d'explosius.
García Castellón afirma a les dues interlocutòries que "considera que ha de modificar-se la situació personal" dels dos investigats "en atenció, fonamentalment, a les seves circumstàncies personals", posades de manifest per les defenses.

A banda de les fiances, el magistrat ordena l'obligació de comparèixer cada setmana al jutjat de guàrdia més proper als seus domicilis, la prohibició de sortir de territori espanyol, la retirada de passaport i l'obligació de senyalar un domicili a efectes de notificacions i citacions.

El magistrat considera que la "situació d'arrelament" de tots dos justifica la llibertat sota fiança i addueix el fet que tots dos ostentin "un domicili concret", en el qual en el cas de Tomàs "resideix la dona i els fills de l'investigat", i en el de Ros "la seva actual parella". A banda, remarca que Tomàs té "una feina prop del seu domicili" i Ros "l'expectativa d'ostentar-ne" i els dos compten amb "una xarxa social i familiar consolidada".

Tanmateix, el jutge instructor manté que tots dos formaven part del "nucli productor" de l'ERT (Equip de Resposta Tàctica). A la interlocutòria sobre Tomàs, diu que la investigació "permet acreditar la participació de Germinal Tomàs en la manipulació, confecció i preparació de substàncies amb la finalitat de ser convertides en compostos explosius i incendiaris". I diu que "seria una peça clau en l'èxit del pla delictiu".

Pel que fa a Ros, diu que té un "paper rellevant en la confecció d'artefactes explosius i en la coordinació amb la resta de membres del denominat ERT" i que compra i s'interessa per "substàncies químiques considerades precursores d'explosius i material per al seu tractament".

Alerta Solidària, el col·lectiu que s'ocupa de la seva defensa, ja ha iniciat una campanya a la xarxa per recollir les quantitats exigides.
 
Tots dos van ser detinguts en l'operació policial del 23-S i van ser empresonats sota l'acusació de terrorisme. L'anomenada operació Judes es va efectuar abans de la sentència del procés i es va saldar amb la detenció de nou persones –set de les quals van ingressar a presó-, acusades de pertinença a organització terrorista, estralls en grau de conspiració i fabricació i tinença d'explosius.