El Govern sosté que Torra pot seguir sent president tot i perdre la condició de diputat

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, assenyala que l'executiu "no acatarà" la inhabilitació de la Junta Electoral

El president de la Generalitat, Quim Torra, arriba a la reunió del Govern del 8 de gener del 2020
El president de la Generalitat, Quim Torra, arriba a la reunió del Govern del 8 de gener del 2020 | Govern
08 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:05h
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dimarts que el Govern "no acceptarà ni acatarà" la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, ordenada per la Junta Electoral Central (JEC). La decisió de l'organisme ja és ferma i ha estat comunicada a Torra, i l'equip jurídic ja ha presentat un recurs al Tribunal Suprem en el qual es demana aplicar mesures cautelaríssimes contra la inhabilitació. En tot cas, Budó ha apuntat que el dirigent independentista pot seguir sent president encara que perdi la condició de diputat al Parlament.

L'argument de Budó ha estat que la norma marca que només un diputat pot ser escollit president, però que això no apareix en les circumstàncies del cessament del principal càrrec del país. "El compromís contra la inhabilitació ja es va veure al Parlament", ha assenyalat la consellera de la Presidència, en referència a la ratificació de Torra que va avalar la cambra amb els vots de l'independentisme.
 
El president del Parlament, Roger Torrent, a banda, ha instat els serveis jurídics a presentar un recurs davant la sala tercera del Suprem en defensa dels drets del Torra.
Així mateix, la Junta electoral Provincial s'ha dirigit al Parlament per conèixer el seu posicionament sobre l'execució de la sentència de la JEC. En aquest sentit, la cambra ha demanat a la JEP que no executi la decisió a l'espera de la decisió del Tribunal Suprem.

Diàleg institucional

Torra, segons ha anunciat la portaveu de l'executiu, convocarà de forma "immediata" partits i entitats per abordar la proposta catalana en la taula de negociació que s'ha d'obrir en les properes setmanes amb l'Estat. "Es tracta de poder negociar amb la màxima força", ha ressaltat Budó. L'equip de Torra treballa perquè la trobada sigui el més aviat possible i, en paral·lel, el seu gabinet està en contacte amb el de Pedro Sánchez per tal que hi hagi una trobada aviat entre els dos presidents. El diàleg institucional, per tant, "només arrencarà" quan ho decideixin ells dos.

La mesa de diàleg acordada entre ERC i el PSOE per investir Sánchez s'hauria de posar en marxa d'aquí a 15 dies, segons apareix en el pacte signat per les dues formacions, però Torra ja va avisar els republicans que no circumscrivia el Govern. És per això que el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat) convocarà en les properes hores formacions i entitats per tal que es faci una proposta catalana que es porti a la taula de negociació amb l'Estat. Primer, en tot cas, hi hauria d'haver una reunió entre Torra i Sánchez, que són els qui a parer del Govern haurien de liderar el diàleg institucional.

"La taula arrencarà quan ho decideixin ells dos", ha apuntat Budó, tot i que l'acord d'investidura no parla en aquests termes. Carles Puigdemont, des de Waterloo, va fer un fil de tuits la setmana passada en el qual reclamava precisament el que impulsarà Torra amb els partits i les entitats, és a dir, que es faci una proposta catalana de cara a la mesa de negociació. Torra té intenció de portar-hi un referèndum d'autodeterminació, la fi de la repressió i l'amnistia per als líders independentistes condemnats.