La Generalitat avisa que la mesa de diàleg només arrencarà quan ho decideixin Torra i Sánchez

Budó avança que el president convocarà de forma "immediata" partits i entitats per definir la proposta catalana i situa les converses institucionals després d'una reunió entre els dos líders

Reunió del Govern del 8 de gener del 2020
Reunió del Govern del 8 de gener del 2020 | Govern
08 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:14h
El president de la Generalitat, Quim Torra, convocarà de forma "immediata" partits i entitats per abordar quina proposta farà la part catalana en la mesa de diàleg amb l'Estat. En aquests termes s'ha expressat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Es tracta de negociar amb la màxima força", ha ressaltat Budó. L'equip del Torra treballa perquè la trobada sigui el més aviat possible i, en paral·lel, el seu gabinet està en contacte amb el de Pedro Sánchez per tal que hi hagi una reunió entre presidents. El diàleg institucional, per tant, "només arrencarà" quan ho decideixin ells dos.

La mesa de diàleg acordada entre ERC i el PSOE per investir Sánchez s'hauria de posar en marxa d'aquí a 15 dies, segons apareix en el pacte signat per les dues formacions, però Torra ja va avisar els republicans que no circumscrivia el Govern. És per això que el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat) convocarà en les properes hores formacions i entitats per tal que es faci una proposta catalana que es porti a la taula de negociació amb l'Estat. Primer, en tot cas, hi hauria d'haver una reunió entre Torra i Sánchez, que són els qui a parer del Govern haurien de liderar el diàleg institucional.

"La taula arrencarà quan ho decideixin ells dos", ha apuntat Budó, tot i que l'acord d'investidura no parla en aquests termes. Carles Puigdemont, des de Waterloo, va fer un fil de tuits la setmana passada en el qual reclamava precisament el que impulsarà Torra amb els partits i les entitats, és a dir, que es faci una proposta catalana de cara a la mesa de negociació. Torra té intenció de portar-hi un referèndum d'autodeterminació, la fi de la repressió i l'amnistia per als líders independentistes condemnats.

La inhabilitació del president

El Govern, a banda, ha avisat que "no acceptarà ni acatarà" la inhabilitació del president ordenada per la Junta Electoral Central (JEC). La decisió de l'organisme ja és ferma i ha estat comunicada a Torra, i l'equip jurídic del president ja ha presentat un recurs al Tribunal Suprem per tal que s'apliquin mesures cautelaríssimes contra la inhabilitació amb l'argument de la "vulneració de drets fonamentals". En tot cas, Budó ha apuntat que Torra pot seguir sent president encara que perdi la condició de diputat al Parlament, que és el punt sobre el qual es pronuncia en concret la JEC.
 
L'argument de Budó ha estat que la norma marca que només un diputat pot ser escollit president, però que això no apareix en les circumstàncies del cessament del principal càrrec del país. "El compromís contra la inhabilitació ja es va veure al Parlament", ha assenyalat la consellera de la Presidència, en referència a la ratificació de Torra que va avalar la cambra amb els vots de l'independentisme.