Sánchez ja és president en ferm després de prometre el càrrec davant Felip VI

El líder socialista ha promès el càrrec en un acte sobri i breu al palau de la Zarzuela sense presència de símbols religiosos

Pedro Sánchez promet el càrrec de president davant de Felip VI
Pedro Sánchez promet el càrrec de president davant de Felip VI | La Moncloa
08 de gener del 2020
Actualitzat el 09 de gener a les 0:26h
Pedro Sánchez ha promès el càrrec de president del govern espanyol en un acte celebrat davant el rei Felip VI al palau de la Zarzuela. El líder socialista ha promès "guardar i fer guardar la Constitució", així com lleialtat al monarca, tal i com estableix la fórmula reglamentària. També per segon cop, no hi ha hagut present cap element religiós ha estat present en la cerimònia, ni la Bíblia ni el crucifix. L'acte ha transcorregut amb molta rapidesa i sobrietat. La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, n'ha donat fe com a notària major del regne.  

És el segon cop que promet el càrrec, des d'aquell 2 de juny del 2018, quan, per sorpresa, va ser elegit president després de guanyar la moció de censura contra el govern de Mariano Rajoy. En contra del que es preveia, però, la composició del nou govern no es farà pública fins a la setmana vinent.  

"El dolor vindrà després"

En el moment de saludar el monarca, Pedro Sánchez li ha dit: "Vuit mesos per deu segons", en al·lusió al temps d'interinitat. El rei li ha respost amb una frase que és definitòria del moment polític: "Ha estat ràpid i sense dolor. El dolor vindrà després". Tothom és conscient en els estaments polítics de les enormes dificultats que afrontarà el nou executiu de coalició que s'anunciarà la setmana vinent.

En la cerimònia a la Zarzuela hi han estat presents també les presidentes del Congrés, Meritxell Batet, i del Senat, Pilar Llop, així com els presidents del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes. 

Els ministres, la setmana vinent

Sánchez, tot i la pressa amb la qual va ser investit -el debat d'investidura va arrencar en cap de setmana i va tenir el dia de Reis entremig- preveu donar a conèixer la composició del nou govern la setmana vinent, segons van assegurar ahir fonts socialistes. En un primer moment, aquestes fonts -així mateix ho apuntaven el cap de setmana- indicaven que els terminis serien ràpids, però ara s'allargaran tot i haver forçat els terminis al Congrés un cop es va concretar el pacte amb ERC.

En tot cas, ja es coneixen detalls sobre la composició de l'executiu, i Podem té designats els membres que en formaran part. Pablo Iglesias serà vicepresident d'afers socials i Irene Montero, Alberto Garzón, Yolanda Díaz i Manuel Castells seran ministres. Dels socialistes, només s'ha definit Nadia Calviño com a vicepresidenta econòmica i Carmen Calvo com vicepresidenta política.