La CUP retreu a Sánchez que no inclogui en el diàleg el referèndum d'autodeterminació

Mireia Vehí recorda l'"excepcionalitat" del moment polític a Catalunya i Espanya, i avisa que la negociació plantejada pel PSOE i ERC "no és viable" sense qüestionar "el règim del 78"

Mireia Vehí, diputada de la CUP, al Congrés
Mireia Vehí, diputada de la CUP, al Congrés | CUP
05 de gener del 2020
Actualitzat a la 13:42h
Primer missatge de la CUP al Congrés dels Diputats. Mireia Vehí, cap de files de la formació al Congrés, s'ha estrenat a la tribuna amb una samarreta de Marisol i un discurs en què ha fet evident l'"excepcionalitat" del moment polític que viu Catalunya i Espanya -per la repressió, l'ascens dels discursos de l'extrema dreta i la retallada de drets- i ha fet evident la "desconfiança" dels anticapitalistes sobre l'acord entre el PSOE i ERC que obre una via de diàleg entre governs. Vehí ha retret al candidat a la presidència, Pedro Sánchez, que no inclogui en la mesa de negociació el referèndum d'autodeterminació.

En un discurs exigent amb el futur govern de coalició espanyol, la CUP ha advertit que el pacte amb ERC per resoldre des de la política el conflicte català no tindrà "recorregut" si no s'hi inclou l'exercici del dret a l'autodeterminació. "El diàleg, sense qüestionar el règim del 78, no és viable", ha avisat Vehí, que ha negat que la seva formació sigui del "com pitjor, millor". La CUP votarà "no" a la investidura de Sánchez, però ha traslladat al líder del PSOE que desitgen que "encerti" perquè els anticapitalistes estan del costat del "diàleg i les urnes".

En una sessió al Congrés marcada per la bronca -amb crits inclosos de "Viva España i viva el rey"-, Vehí ha volgut recordar, com també ha fet Bildu, que la monarquia espanyola és "corrupta" i que el discurs de Felip VI el 3 d'octubre del 2017 va ser un missatge "autoritari". La diputada de la CUP ha fet referència a la presó i a l'exili, de la mateixa manera que ha recordat la violència policial de l'1 d'octubre i la resolució de la Junta Electoral Central sobre la inhabilitació de Quim Torra. "Aquesta proposta [de govern] no fa referència al règim del 78 com a anomalia democràtica", ha dit Vehí. "O són ingenus o ens enganyen. No hi ha via democràtica ni reformes socials sense ruptura amb l’Estat", ha recalcat.

La formació anticapitalista s'ha mostrat crítica amb el programa de govern del PSOE i Unides Podem, i ha posat en dubte que puguin posar en marxa "polítiques transformadores". Ha lamentat, per exemple, que no es derogui completament la reforma laboral del PP -la derogació que planteja el nou govern és limitada- i també ha mostrat preocupació per l'atenció als pensionistes.

En el torn de rèplica, Sánchez ha lamentat que Vehí adopti una "actitud còmoda" de crítica i no de col·laboració, i ha insistit a definir la CUP com a "antisistema". El líder del PSOE ha demanar a Vehí que la seva formació condemni la violència i abandoni la via unilateral. També ha exigit a la CUP una "lectura crítica" de les decisions de l'independentisme durant la tardor del 2017. "Jo ja assumeixo els errors, propis i aliens", ha sentenciat.