Rufián avisa el PSOE: «Si no hi ha mesa, no hi ha legislatura»

El líder d'ERC al Congrés dona la benvinguda als socialistes al "diàleg" i reivindica la força dels republicans per haver arrossegat Sánchez cap a la via política

Gabriel Rufián, Carolina Telechea i Montse Bassa, al Congrés dels Diputats
Gabriel Rufián, Carolina Telechea i Montse Bassa, al Congrés dels Diputats | ACN
04 de gener del 2020
Actualitzat a les 20:01h
"Benvinguts al diàleg, benvinguts a la política". Així ha tret pit el líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, de l'acord arrencat al PSOE. Enmig d'un context hostil en què part de l'independentisme retreu als republicans que facilitin la investidura de Pedro Sánchez, el dirigent ha reivindicat que el seu partit ha complert amb l'objectiu proclamat en campanya seguint la filosofia del seu líder, Oriol Junqueras: arrossegar el PSOE fins a una taula de diàleg. Ara bé, conscient que un dels punts dèbils de l'acord és el grau de compliment, ha advertit els socialistes que si "no hi ha mesa, no hi haurà legislatura".

Amb aquest avís, ERC ha volgut deixar clar que farà ús del seu paper clau a l'hora de garantir la geometria que Sánchez necessita no només per a la investidura, sinó per seguir a la Moncloa. A la mesa de negociació entre governs, "entre iguals", amb el compromís d'activar la via política i desfer la judicialització, ERC hi anirà a defensar l'autodeterminació i l'amnistia. "No enganyem ningú", ha assegurat. El resultat de la negociació, ha recordat, haurà de ser sotmès a votació dels ciutadans de Catalunya. 

"Si la mesa no es compleix i el poble és estafat, no s'estarà estafant un partit, s'estarà estafant el poble una vegada més", ha insistit. En el torn de rèplica, Sánchez s'ha afanyat en respondre que la mesa es crearà. "Fem el pas, és important i necessari. Hi estem obligats", ha dit. El president en funcions ha reconegut la voluntat d'ERC de "parlar i de superar el conflicte" i ha dit que els socialistes acudiran a la mesa amb "el millor dels ànims" i la voluntat "ferma" de resoldre el conflicte. 

El per què de l'acord

Rufián s'ha esmerçat a defensar davant de l'independentisme per què ERC facilitarà la investidura. Ho ha fet partint del reconeixement que la inhabilitació de Quim Torra com a president de a Generalitat i d'Oriol Junqueras com a eurodiputat és "un cop d'estat", però també assenyalant que "ni per activa ni per passiva" ERC afavorirà un govern de dretes. "Independentment de si som a la presó o no, fer-ho seria trair-nos", ha dit. Però més enllà d'aquest punt de partida, Rufián ha exhibit múscul de la capacitat del seu partit per haver capgirat l'actitud d'un líder del PSOE que va liderar la campanya

Rufián ha repassat l'hemeroteca dels darrers mesos de Sánchez per reivindicar fins a quin punt el fet que ERC ha aconseguit fer-lo canviar de discurs. Ha tirat d'hemeroteca per recordar com a l'abril del 2019 el líder del PSOE es referia a Catalunya com un "problema de convivència i no d'independència" i com en la campanya fa tot just dos mesos es comprometia a portar Carles Puigdemont a Espanya insinuant que tenia control sobre la Fiscalia. Avui, Sánchez ha parlat de conflicte polític, d'activar la via política i deixar enrere la desjudicialització. 

Segons el dirigent d'ERC, el canvi del dirigent socialista respon a la "por" a "l'extrema dreta i a la dreta extrema", que ha definit com a "asilvestrada", i davant la qual el PSOE es va "acomplexar". "Algú li va dir que utilitzant Catalunya com a arma llancívola guanyaria eleccions", li ha recriminat al candidat a la presidència tot recordant-li una campanya de "miopia i irresponsabilitat". La bona notícia, ha dit, és que la política no és dogma i que, per tant, és movible. "Prefereixo males hemeroteques que deixar de ser útil", ha resumit. 

Rufian: "L'única violència constatada i mai condemnada és la de l'1-O"

Rufián ha defensat "l'obligació" de dialogar. Ha argumentat que una república no es pot implementar amb el 50% de la població en contra, però tampoc imposar una autonomia tenint el 50% de la població en contra. Davant de Sánchez ha refermat que cap projecte "val una sola gota de sang" i ha aclarit que això no va pel jovent que després de la sentència del Suprem "lluitava i lluita pels drets civils, socials i nacionals". "L'única violència constatada i mai condemnada és la de l'1-O", ha deixat anar. 

Davant de l'independentisme que critica a ERC per facilitar la investidura de Sánchez, Rufián ha insistit que la mesa de negociació serà "la victòria o el fracàs d'un país" i ha negat que ERC sigui part del problema. "És un partit al servei d'un país i no un país al servei d'un partit", ha deixat anar sense explicitar cap altre partit. Sí ha insistit, com ha fet altres vegades, que renega de la filosofia del "com pitjor, millor" i de lemes com l'"Espanya ens roba". "A mi em roba Rato, Bárcenas, Pujol i Millet", ha conclòs generant enrenou en l'hemicicle.