Adeu als tribunals i gir a l'esquerra: l'enèsima reinvenció de Sánchez

El candidat del PSOE fa equilibris per superar una investidura assetjada per les conseqüències de la judicialització i la bel·ligerància de la dreta contra el pacte amb ERC

Pedro Sánchez, en el debat d'investidura
Pedro Sánchez, en el debat d'investidura | Europa Press
04 de gener del 2020
Actualitzat a les 11:46h
Pedro Sánchez és un líder camaleònic, sempre atent a les circumstàncies per adaptar el discurs. Només un exemple: fa dos mesos, en campanya electoral, reivindicava el control sobre la Fiscalia per culminar l'extradició de Carles Puigdemont; aquest dissabte, en el debat d'investidura, ha volgut solemnitzar la fi de la judicialització i consagrar el diàleg com a via per resoldre el conflicte polític. Un pòsit que recorda més al Sánchez de la moció de censura que no pas al líder del PSOE que, després del fracàs posterior a la cimera de Pedralbes, va decidir distanciar-se de l'independentisme.

Aquestes són les cinc claus del discurs d'un candidat que, si res canvia en les properes hores, dimarts sortirà com a president del Congrés dels Diputats.

1. Nova etapa amb Catalunya

"Recomençar". El verb escollit per Sánchez a l'hora de definir els seus propòsits relacionats amb el "conflicte polític" català és, en si mateix, un missatge. També suposa una esmena, en la mesura que el PSOE va avalar la judicialització impulsada pel PP com a única resposta a l'independentisme. El candidat es proposa ara una nova etapa en les relacions amb Catalunya, i ho fa en un moment en què necessita els vots -en concret, l'abstenció- d'ERC. El missatge, a banda, arriba en un moment en què la judicialització li ha causat un ensurt arran de la inhabilitació de Quim Torra.

La Junta Electoral Central (JEC) va ordenar ahir desposseir el president de la Generalitat de la seva acta de diputat, afegint turbulències a una investidura que no serà precisament tranquil·la. La inhabilitació exprés, que presenta llacunes jurídiques, no mourà ERC de l'abstenció, però genera més tensió tant al Parlament com al Congrés. Sánchez ha acusat la dreta de posar "travetes" a l'arrencada de la nova legislatura, i ha insistit que els "sentiments" no es poden "imposar". La recepta? "Paciència, constància, generositat i empatia" que, sumades al diàleg, han de generar un nou escenari. Ni una paraula, això sí, de la consulta pactada amb els republicans.

La remor de fons des del banc de la dreta ha estat constant en aquest punt del discurs, senyal de les traves que afrontaran Sánchez i els seus socis a l'hora de posar en marxa la mesa de diàleg amb el Govern dins del "marc constitiucional", aplaudida pel PSOE i també per Gabriel Rufián. La prioritat, sosté ara el líder del PSOE, és acabar amb el "dolor" que ha causat la judicialització. Lluny queden els temps en que Sánchez defensava modificar el delicte de rebel·lió per adaptar-lo als fets -referèndum i declaració d'independència -que es van produir a Catalunya la tardor del 2017.

2. L'Espanya plural ressuscita

Sánchez ha arrencat el discurs amb una proclama: "No es trencarà Espanya ni la Constitució, sinó el bloqueig". Minuts abans, Cayetana Álvarez de Toledo, portaveu parlamentària del PP, havia demanat la lectura del pacte al qual han arribat el PSOE i ERC per l'abstenció dels republicans en la investidura. El líder socialista, davant la bel·ligerància de la dreta i el temor dels barons territorials davant les presumptes cessions cap a l'independentisme, ha volgut blindar la "igualtat entre espanyols" i ha insistit -com no podia ser d'altra manera- en el desplegament del model autonòmic.