ERC validarà el pacte per investir Sánchez malgrat la discrepància al Govern

Els republicans reuneixen el consell nacional per avalar l'acord amb el PSOE després que Torra hagi traslladat a Aragonès que l'executiu no l'assumeix

El vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, al congrés del partit
El vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, al congrés del partit | Marc Puig
02 de gener del 2020
Actualitzat a les 16:07h
ERC ho intentarà. Els republicans ja saben per boca de Quim Torra que el Govern no assumeix l'acord amb el PSOE per investir Pedro Sánchez i Junts per Catalunya (JxCat) els ha acusat de deslleialtat, però aquest dijous a la tarda sotmetran a votació del consell nacional de la formació l'aval al pacte amb els socialistes. Es preveu que el màxim òrgan entre partits oferir un ampli suport a la proposta de la cúpula, que passa per concedir l'abstenció dels 13 diputats republicans a la investidura a canvi d'una mesa de diàleg amb l'Estat, que haurà de sotmetre a consulta de la ciutadania els acords que s'hi assoleixin.

La formació d'Oriol Junqueras considera que el diàleg amb el govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem és "l'oportunitat" per consagrar la via "realista i realitzable" cap a la independència que van aprovar en el congrés d'aquest desembre. Els republicans entenen que no poden "renunciar a intentar fer viable i possible" el camí del diàleg amb l'Estat, tal com va explicitar dilluns la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, i pensen porta a la mesa de diàleg la demanda de l'autodeterminació.

Quan el consell nacional validi l'estratègia de la direcció -Joan Tardà ha dit a RAC1 que confia que es produirà per una "amplíssima majoria"-, Sánchez ja disposarà dels avals necessaris per fer efectiva la investidura en una segona votació al Congrés. El ple a la cambra baixa començarà dissabte però fins al 7 de gener no hi haurà nou president a Espanya.

Els republicans defensen l'acord amb el PSOE al marge de si la Junta Electoral Central (JEC) acaba dictaminant una inhabilitació exprés de Torra aquest divendres o retirant la condició d'eurodiputat a Junqueras. Exposen, això sí, que l'entesa només inclou la investidura i no inclou assegurar la governabilitat a l'Estat.

La negociació en solitari d'ERC amb el PSOE no ha agradat al president de la Generalitat, que no hi dona el seu "vistiplau". Així li ha traslladat al vicepresident del Govern i coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, en la reunió de menys d'una hora que han mantingut aquest dijous a Palau. Torra ha demanat explicacions a Aragonès i ha insistit, segons les fonts consultades, que "no es pot negociar res" amb el govern espanyol que no tingui l'aval del president i se situï al marge dels acords de Govern. Aragonès considera que ERC no ha fet res més que complir l'acord de l'executiu del 22 d'octubre, en què reclamava instar l'Estat a obrir un "diàleg sense condicions".

El missatge de Torra en relació al pacte d'ERC amb el PSOE -el president considera que les negociacions amb l'Estat han de permetre una "votació clara" sobre la independència- evidencia la crisi al Govern. Les estratègies a curt i mig termini dels socis que formen l'executiu són dispars, tal com mostra la posició davant la investidura de Sánchez. ERC vol activar una mesa de negociació entre governs, però el president de la Generalitat no assumeix l'existència de l'acord.