ERC acorda amb el PSOE validar en una consulta el resultat de la mesa de diàleg

Els republicans consideren que l'entesa, que ha de ser aprovada en el consell nacional programat pel dia 2 de gener, és el punt de partida de la via «realista»

La direcció d'ERC, reunida aquest dilluns per analitzar la investidura
La direcció d'ERC, reunida aquest dilluns per analitzar la investidura | ACN
31 de desembre del 2020
Actualitzat a les 14:23h
"Val la pena intentar-ho". Així beneeix la cúpula d'ERC l'acord amb el PSOE. L'entesa passa per l'abstenció dels 13 diputats republicans per investir Pedro Sánchez i el compromís del govern espanyol d'activar una mesa de negociació per afrontar el conflicte amb Catalunya. Fent oïdes sordes a les pressions que arriben des d'un sector de l'independentisme i del propi president Quim Torra, els d'Oriol Junqueras veuen en el diàleg amb el govern espanyol "l'oportunitat" per consagrar la via "realista i realitzable" cap a la independència que van aprovar fa deu dies en el seu congrés. 

L'acord entre ERC i el PSOE, segons va avançar l'Ara i han confirmat fonts de la negociació a NacióDigital, inclou una consulta pensada per validar a les urnes el resultat del diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Es tracta d'una de les demandes que feien els republicans i que va solemnitzar el vicepresident Pere Aragonès -peça clau per a l'entesa gràcies als seus contactes amb la Moncloa- en un article el 24 de novembre.

Sánchez, en tot cas, es menjarà el raïm de les dotze campanades de fi d'any sense tenir el vist-i-plau republicà al sac i ben lligat. Si bé la cúpula donava llum verda a l'abstenció quasi al mateix temps que el PSOE i Podem presentaven el primer acord de coalició de la història d'Espanya en democràcia, és el consell nacional d'ERC qui ha de dir amén. I aquest òrgan es reunirà el 2 de gener, just el dia en què el PSOE volia que arrenqués el debat d'investidura. Quan serà finalment el ple és la incògnita a resoldre en les pròximes hores, però ja hi ha veus que, amb recels de la decisió final d'ERC, apunten a un nou calendari en què la sessió comencés el 4 de gener i acabés amb Sánchez proclamat el 7. 

Marta Vilalta: "No podem renunciar a intentar fer viable i possible la via del diàleg. Cal intentar fer possible aquesta oportunitat de seure cara a cara amb l'Estat"

L'escrit de l'Advocacia de l'Estat a favor de l'excarceració d'Oriol Junqueras perquè exerceixi com a eurodiputat fins que el Parlament Europeu li retiri la immunitat ha posat el llaç a un acord que entre bambolines ha quedat enllestit aquest cap de setmana. "No podem renunciar a intentar fer viable i possible la via del diàleg. Cal intentar fer possible aquesta oportunitat de seure cara a cara amb l'Estat", ha defensat la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, peça clau de la negociació amb els socialistes. 

Els republicans tenen a les mans l'interruptor que pot activar o dinamitar la investidura, però la cúpula del partit de Junqueras té clar que s'ha d'explorar fins a on es pot arribar en una negociació amb un govern format pel PSOE i Podem. L'acord el defensen fins i tot al marge de si la Junta Electoral Central acaba inhabilitant Torra i retirant la condició d'eurodiputat a Junqueras. Aquesta és, ha dit Vilalta, l'"oportunitat per donar resposta al sit and talk" que s'ha expressat al carrer. 

El risc creixent d'un final abrupte de la legislatura

La vintena de CDR cridant "vergonya" a les portes de la seu republicana aquest dilluns al matí i els pronunciaments de Carles Puigdemont i del president Torra il·lustren fins a quin punt l'aposta d'ERC pot acabar derivant en una crisi de Govern que posi un punt i final abrupte a la legislatura catalana. Tot i això, els republicans sostenen que la mesa de negociació serà entre governs i donen per fet que els socis de JxCat no poden renunciar a ser-hi. Fins i tot, asseguren, en virtut de l'acord que va fer l'executiu després de la sentència, ja que a la mesa de negociació, expliquen els republicans, hi exposaran tant l'autodeterminació com l'amnistia. Dues qüestions, però, que els de Sánchez consideren per ara inassolibles. 

El PNB ha donat ja el seu sí a Sánchez amb el compromís de fer les "reformes necessàries" per a un encaix de Catalunya i Euskadi. I Bildu ha activat una consulta a la militància que ERC espera que es resolgui amb, com a mínim, l'abstenció i situï JxCat en una situació de dificultat per quedar-se al marge del posicionament majoritari del sobiranisme.  


Per ara, ERC ha declinat donar detalls concrets del document que han tancat amb el PSOE a foc lent durant un mes de contactes i reunions perquè volen mantenir l'hermetisme fins al consell nacional. Però Vilalta ha tret pit d'haver aconseguit fer seure uns socialistes que en campanya van entonar el discurs més dur contra l'independentisme i que ara -segons Miquel Iceta, per convicció i per necessitat- assumeixen l'existència d'un "conflicte polític" i expressen compromís per desfer la via judicial. "Som escèptics i no som ingenus, però creiem que és una oportunitat", ha insistit Vilalta.

De fet, la prova que el discurs de l'exdiputat Joan Tardà ha acabat sent la columna vertebral de l'estratègia d'ERC és que la mateixa secretària general adjunta ha assegurat que emportar-se "un nou engany" d'un govern format aquesta vegada per PSOE i Podem "podria acabar de ser definitiu" per convèncer ciutadans que a hores d'ara no són partidaris de la independència. Just l'argument que el propi Tardà ha posat sempre sobre la taula per justificar que cal fer aquest intent encara que pugui resultar fallit. 

Tenallats pel risc de la precipitació electoral

La cúpula republicana ha radiografiat l'estat de la situació en una reunió de l'executiva on el posicionament ha estat majoritari en l'aposta per facilitar la investidura, però hi ha hagut debat. El PSOE i Podem han segellat un acord de govern carregat de mesures d'alta rellevància social -des de la derogació de la reforma laboral a l'increment d'impostos a les rendes altes- i que es compromet a activar la "via política" per afrontar el conflicte amb Catalunya. Tot plegat, és vist amb bons ulls pels republicans. 

Per altra banda, però, hi ha dirigents preocupats per com una part de l'independentisme assenyala ERC per estar sucumbint a un escenari insuficient. "Llegint el que han pactat sobre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, no veig la diferència entre el futur govern de coalició i un del PSOE en solitari", ha afirmat Puigdemont via Twitter. Torra, per la seva banda, ha advertit del risc de de caure "en paranys". A ERC hi ha qui tem que el preu a pagar per investir Sánchez sigui que es frustri l'expectativa de guanyar les pròximes eleccions catalanes, però la cúpula està convençuda en defensar una via que, de fet, li ha donat aquest any els millors rèdits electorals.  
 
Després d'haver portat la batuta del ritme de la negociació amb el PSOE, el camí que tenen cartografiat els de Junqueras és el de consagrar-se com el partit del "desbloqueig" prioritzant el diàleg amb el govern espanyol. Per molt que Junts per Catalunya intenti capitalitzar el vot dels qui reneguen del nou rol d'ERC, la direcció republicana ha deixat clar que explorarà fins al final el consideren una "oportunitat" per desfer la presó i l'exili.