La sentència del Suprem dispara la preocupació dels barcelonins pel conflicte català

La inseguretat es manté com a principal preocupació mentre que l'accés a l'habitatge passa de segon al quart lloc

Manifestació del Tsunami Democràtic a Barcelona
Manifestació del Tsunami Democràtic a Barcelona | Adrià Costa
27 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:53h
L'encaix de Catalunya a l'estat espanyol és la segona principal preocupació dels barcelonins, segons les dades del Baròmetre semestral presentades aquest divendres per l'Ajuntament de Barcelona. L'enquesta s'ha realitzat a 831 persones entre el 25 de novembre i el 5 de desembre i és la primera feta després de la sentència del judici de l'1-O dictada pel Tribunal Suprem.

En total, un 14,9% dels enquestats situen aquest encaix com a segona preocupació, mentre que al darrer Baròmetre del juny, el percentatge només era del 8,9%. A més, a la llista de preocupacions també apareixen els "aspectes polítics", que passen del 3,6% del juny al 9,1% actual i se situen com a tercera preocupació.

La preocupació per l'encaix de Catalunya a l'Estat supera els nivells assolits al darrer Baròmetre del 2017 (11,3%) i al primer del 2018 (14,2%), les dues primeres enquestes fetes després del referèndum de l'1-O. De fet, la dada del darrer Baròmetre suposa un percentatge rècord que no s'havia assolit des del 2015.

La inseguretat, primera preocupació

En primer lloc, es manté la inseguretat a la ciutat que puja dos punts respecte del desembre. Aleshores era assenyalada com el principal maldecap pel 27,4% dels enquestats i ara ho és pel 29,1%. 

En canvi, va a la baixa la preocupació per l'accés a l'habitatge, que passa del 14/ al 6,5%. Una dada que segons el director de l’Oficina Municipal de Dades, Màrius Boada, obeeix a la lògica de "vasos comunicants". Dit d'una altra manera, a l'enquesta només es permet mencionar un problema als entrevistats i, per tant, la preocupació més gran per altres assumptes ha provocat un descens de les respostes que assenyalen l'emergència habitacional.

Boada ha aplicat el mateix raonament a l'hora d'explicar les dades referents al turisme, que decau a la llista de preocupacions passant del 7,2 al 3,6%. En canvi, creix la preocupació per la contaminació i el medi ambient (del 3,5% al 5,9%) i la gestió política municipal (del 3,1% al 4,7%).

Percepció d'una pitor Barcelona

Els enquestats consideren que globalment Barcelona ha empitjorat en el darrer any i així ho assenyalen un 67,7% dels entrevistats.

Anant al detall, creix el percentatge dels enquestats que valoren negativament la gestió del govern municipal (del 42,2% al 43,6%) i baixa la quantitat d'entrevistats que l'aproven ( del 57,1% al 54,8%).

També creix el percentatge de veïns que valoren negativament l'estat actual de l'economia a Barcelona, passant del 37,6% al 40,6%, Una valoració extensiva al conjunt de Catalunya (44,3%) i de l'estat espanyol (51,9%). En aquest escenari, un 62% dels enquestats assegura que la situació econòmica de a ciutat ha empitjorat en l'últim any i un 33% dels entrevistats fa la mateixa valoració en l'àmbit personal. El 49,7% també creu que la situació per trobar feina ha empitjorat en els darrers 12 mesos.

Gran preocupació per l'emergència climàtica

Per primera vegada l'Ajuntament de Barcelona ha inclòs en l'enquesta del Baròmetre preguntes sobre el canvi climàtic. En total, un 89% dels barcelonins es mostren preocupats per l'emergència climàtica, mentre que un 81% creu que el canvi climàtic pot afectar la seva vida.

El 36,9% dels enquestats defensa que limitar les emissions del transport terrestre pot ajudar en la lluita contra l'emergència climàtica, la qual cosa suposa un aval a la Zona de Baixes emissions.

En total, un 67,5% dels enquestats es mostren bastant o molt disposats a acceptar accions polítiques d'aquest tipus que permetin pal·liar les conseqüències del canvi climàtic, mentre que a la pregunta de quina responsabilitat tenen els ciutadans en la solució al canvi climàtic, les respostes donen com a nota mitjana un 7,4 a l'hora de puntuar de zero a deu. A l'hora de valorar la responsabilitat dels governs, la puntuació és de 8,6, mentre que és del 8,3 per a les empreses i el sistema econòmic.

L'Ajuntament també ha preguntat per primera vegada per la gestió de l'aigua i un 79,6% dels enquestats defensa la gestió pública. El govern de Colau va rebre un revés al novembre, quan el Suprem va decidir que Agbar mantindria el control de l'aigua a l'àrea metropolitana. 
Arxivat a