La Generalitat obligarà els grans tenidors a oferir lloguer social a famílies vulnerables

El Govern aprova un decret llei de mesures urgents similar al que es va retirar per manca de suports a l'abril que també dota d'efectes legals l'índex de referència de preus del lloguer

Una pancarta contra la gentrificació al barri del Raval.
Una pancarta contra la gentrificació al barri del Raval. | Bernat Cedó
23 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:35h
L'última reunió del consell executiu del 2019 ha servit per aprovar un decret de mesures urgents per "millorar" l'accés a l'habitatge. La norma, segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, pretén "donar resposta a les situacions d'emergència residencial" i crea mesures per incrementar el parc d'habitatge protegit de lloguer i per moderar els preus del mercat. A banda, s'obliga els grans tenidors a oferir arrendament social a les famílies que acreditin vulnerabilitat abans d'interposar una demanda judicial. Aquest lloguer social serà obligatori per set anys.

El nou decret serà vàlid, en aquest sentit, per a famílies vulnerables que es trobin afectades per processos de desnonament o bé portin més de sis mesos ocupant un habitatge sense títol habilitant. L'amplicació del contracte de lloguer social obligatori passa de tres fins a cinc o set anys, en funció de si l'habitatge és d'una persona física o jurídica. La norma, segons Calvet, incorpora més facilitats per construir allotjaments en equipaments comunitaris per tal d'incrementar l'oferta destinada a famílies amb risc d'exclusió social i la resolució de necessitats temporals.

L'anterior decret no es va poder convalidar al Parlament, com ha recordat el conseller, que ara aspira a aprovar-lo a la cambra catalana. "Ja vam dir que tornaríem a plantejar el decret, parlant amb tots els agents", ha indicat Calvet. Una de les parts del text inclou que es donarà rang i efectes legals a l'índex de referència dels preus del lloguer desenvolupat per la Generalitat. La consignació serà obligatòria en tots els anuncis de publicitat i en els contractes de lloguer. L'objectiu és que el PSC i els comuns l'aprovin.

El Sindicat de Llogaters aplaudeix el decret

El Sindicat de Llogaters ha reaccionat ràpidament a aquest anunci i ha ressaltat la feina feta per aconseguir millores al decret presentat inicialment. A través d'un comunicat, l'organització ha explicat que el text "incorpora canvis substancials" i "assumeix algunes mesures amb un ampli suport social". Destaquen que hi ha "aspectes millorables", però apunten que comporta "un important avenç" en la lluita per l'habitatge. "Es tracta d'una proposta legislativa impensable si no fos pel vigor del moviment de l'habitatge a Catalunya", rebla el sindicat.