Llum verda del ple de Barcelona a l'increment dels impostos de terrasses i vehicles

ERC dona suport a la proposta dels comuns i el PSC i Junts per Catalunya s'absté

El ple ha aprovat l'increment de l'impost de terrasses
El ple ha aprovat l'increment de l'impost de terrasses | Adrià Costa
20 de desembre del 2019
Actualitzat a les 11:09h
El govern d'Ada Colau ha tirat endavant la seva proposta d'ordenances fiscals per al 2020, que segons l'executiu permetran l'aprovació d'un pressupost "expansiu". Les principals novetats són l'increment de l'IBI i dels impostos de vehicles, construccions i obres, de la taxa de terrasses i del clavegueram, així com la supressió de la taxa per nova activitat econòmica.

ERC ha votat a favor de la proposta de Barcelona en Comú i el PSC, mentre que Junts per Catalunya s'ha abstingut. Ciutadans, Barcelona pel Canvi i el PP s'han abstingut.

Els comuns celebren l'entesa amb ERC

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí (Barcelona en Comú) ha reivindicat l'entesa amb ERC i la seva "estratègia global" tant a Barcelona com a Catalunya. El regidor ha celebrat haver recuperat "l'espai de confiança" amb els republicans, que ha vaticinat que serà important en un futur. Martí també ha argumentat que el principal objectiu de les ordenances és combatre la desigualtat i l'emergència climàtica.

Des d'ERC, Jordi Castellana, ha defensat que els acords s'aconsegueixen negociant. Una negociació, que segons ha recordat Castellana, ha permès rebaixar un 33% l'increment de l'impost de terrasses previst inicialment.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha reivindicat que l'acord representa una "majoria àmplia" de la ciutadania de Barcelona i ha expressat que la principal discrepància del seu grup amb el govern municipal és l'increment de l'ordenança de terrasses.

En conjunt, l'increment d'ingressos que provocaran les noves ordenances fiscals per al 2020 serà de 66 milions d'euros.

L'IBI s'adequa als nous valors cadastrals del 2017 i tots els veïns pagaran en relació a aquests valors. el tipus bàsic es rebaixarà –del 0,75% al 0,66%– i s'eliminarà el topall per dalt. L'increment mitjà serà del 5,46%. També es preveu un recàrrec del 50% de la quota als pisos permanentment buits.

Pel que fa a l'impost de vehicles, incrementa el coeficient a través del qual es calcula i s'instauren bonificacions per als menys contaminants. 

Increment del 66% en la taxa de terrasses

La negociació de les ordenances ha acabat amb una rebaixa del 33% de l'increment de la taxa de terrasses respecte del previst inicialment. Així doncs, l'increment serà finalment del 66%.

El govern municipal argumenta que la proliferació de terrasses ha anat en detriment de l'espai públic dedicat als vianants.

La proposta deivideix la ciutat en cinc zones. Ciutat Vella, l'Eixample i Gràcia serà on més import s'haurà de pagar en concepte de taxa de terrasses. 
https://www.youtube.com/watch?v=x4l9ZUi9WaY
Arxivat a