La Moncloa mou fitxa via Advocacia de l'Estat i emplaça ERC a seguir negociant

El govern espanyol "acata" la sentència del TJUE i emplaça el Tribunal Suprem a complir-la

Pedro Sánchez, amb Carmen Calvo al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez, amb Carmen Calvo al Congrés dels Diputats | Flickr Moncloa
19 de desembre del 2019
Actualitzat a les 17:39h
Quasi vuit hores ha trigat la Moncloa en emetre un comunicat per pronunciar-se sobre el revés que ha patit el Tribunal Suprem un cop el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha resolt a favor de la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat. El govern espanyol es compromet a "acatar" el veredicte i ha anunciat que l'Advocacia de l'Estat està estudiant la sentència per presentar un escrit en els pròxims dies. De fet, ERC ha congelat les negociacions per la investidura a l'espera de quina és la resposta que es dona mentre que Moncloa l'emplaça a seguir dialogant.

El comunicat de la Moncloa va en la línia de les paraules de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, poc abans de fer-se públic. La dirigent socialista ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez està estudiant "detingudament i de manera conscienciada" quina és la posició que li permet "ajudar de la millor manera" el Suprem a "complir" amb el que ha ordenat el tribunal europeu. La dirigent ha demanat també que se separi la qüestió judicial de les negociacions que s'estan duent a terme amb ERC, malgrat que els republicans consideren que és indestriable. "Nosaltres volem que la política sigui la que ocupi l'espai que mai havia d'haver abandonat", ha insistit.

Emplaçament a seguir dialogant

De fet, sense mencionar el partit de Junqueras, el comunicat de la Moncloa subscriu que la decisió sobre el líder d'ERC s'ha pres des de l'àmbit dels tribunals i que, pel que fa a l'àmbit polític, cal obrir una etapa de "diàleg, negociació i acord" entre els diferents actors polítics. En definitiva, demanen als republicans que no s'aixequin de la mesa d'interlocució. En tot cas, la Moncloa és especialment contundent a l'hora d'afirmar que el Tribunal Suprem ha de decidir "com dona compliment a la resolució" del tribunal europeu, al criteri del qual "està vinculat".

Abans que el comunicat de la Moncloa i que Calvo, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska ja havia assegurat que el govern espanyol "respecta" totes les sentències provinguin del tribunal que provinguin i ja apuntava que estarien "sotmesos" al seu compliment. 
 

Valoració de La Moncloa sobre la sentència del TJUE by naciodigital on Scribd