ERC reclama al govern espanyol que compleixi la sentència del TJUE

El vicepresident Pere Aragonès exigeix la llibertat "immediata" de Junqueras amb els "drets intactes" i lamenta que es pretengui "tapar" el veredicte amb la inhabilitació de Torra

El vicepresident Pere Aragonès amb la portaveu del Govern, Meritxell Budó
El vicepresident Pere Aragonès amb la portaveu del Govern, Meritxell Budó | ACN
19 de desembre del 2019
Actualitzat a les 12:29h
La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea pot ser tot un torpede a les negociacions del PSOE amb ERC per a la investidura. Després que s'hagi fet públic el veredicte que conclou que Oriol Junqueras té immunitat i que, per tant, hauria d'haver estat posat en llibertat, els republicans han reclamat el govern de Pedro Sánchez que compleixi la sentència. "Seria molt estrany que es convertís en un govern desobedient", ha assegurat el vicepresident de l'executiu català i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès.

Flanquejat per bona part de la cúpula del partit, el líder extramurs dels republicans -que és també el principal interlocutor de la Moncloa amb el Govern de la Generalitat- ha exigit que Junqueras ha de ser posat en llibertat de forma "immediata" i que, a més, ha de tenir els seus "drets inactes", amb la qual cosa consideren que s'ha d'aixecar la inhabilitació. La lectura que fan els republicans és que "tots els poders de l'Estat" han d'actuar conforme la sentència, cosa que també implica el propi govern espanyol. 

Aragonès no ha aclarit quina afectació pot tenir la decisió del TJUE sobre les converses amb el PSOE per la investidura, però sí que ha advertit que per activar la via política és imprescindible desfer la via judicial. "La negociació és sobre la resolució d'un conflicte i això implica revertir el camí repressiu de l'Estat", ha puntualitzat. El vicepresident del Govern ha argumentat que la sentència europea sosté que Junqueras hauria d'haver estat posat en llibertat per adquirir la seva condició d'eurodiputat i se li va impedir de forma "arbitrària".  També que, com que tenia immunitat, no podia tampoc ser sentenciat. "Ara li toca a Espanya complir. Estarem expectants", ha advertit. I ha afegit: "Els drets han de ser restablerts i anirem fins al final". 

"Res és casualitat"

Sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident Aragonès ha expressat tot el suport a la declaració que farà aquest migdia davant una sentència que considera "injusta". De fet, ha denunciat que l'Estat pretengui "tapar una vulneració drets amb una altra vulneració de drets". I és que, ha dit, just el dia en què la justícia europea "fa un correctiu sever" al Suprem, a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat, es publica una sentència que consideren que estava escrita de partida. "Res és casualitat", ha conclòs. 

Aragonès ha assenyalat que la decisió del TJUE no només dona la raó a Junqueras, sinó que també Carles Puigdemont i Toni Comín són europdiputats perquè així van ser escollits a les eleccions del 26 de maig pels ciutadans. "Cap mala pràctica d'un Estat no podrà evitar que allò que voten els ciutadans europeus s'expressi al Parlament Europeu", ha assegurat Aragonès.