Reparació via Luxemburg

L'independentisme obté un triomf a Europa que rearma les figures de Junqueras i Puigdemont i obre nous horitzons. Avui també són notícia la condemna per desobediència contra Torra, Pilar Rahola, la ressaca del Clàssic i els últims detalls abans de celebrar el Nadal

20 de desembre del 2019
Actualitzat a les 6:34h

Rep el butlletí cada matí al teu correu

Si no canvien els seus plans a última hora, aquest divendres veurem Carles Puigdemont i Toni Comín entrar al Parlament Europeu. Serà la primera vegada que ho facin després del veredicte del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que ahir va fer pública una decisió tectònica: reconeixia que Oriol Junqueras hauria d'haver gaudit d'immunitat -i, per tant, se l'hauria d'haver autoritzat a sortir de la presó- com a eurodiputat des del precís instant que es van proclamar els resultats del 26-M. Una sentència que obre un nou horitzó per a l'independentisme, perquè suposa un cop a l'autoritat del Tribunal Suprem, esmena la judicialització del procés i obre de bat a bat les portes de l'Eurocambra per a Puigdemont, que surt reforçat com Junqueras d'aquest procés.

El moviment de plaques el va acabar d'aprofundir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va fer pública -casualitats de la vida- la condemna contra el president Quim Torra per la pancarta del llaç groc només 75 minuts més tard que s'hagués fet públic el veredicte de Luxemburg. Torra, que malda per dotar d'horitzó una legislatura tenallada per pressions internes i externes, recorrerà al Suprem i espera que el Parlament el torni a votar -la fórmula ja s'està debatent de portes endins, però segur que no serà una qüestió de confiança- com a president en les properes setmanes. Unes setmanes que, a banda, seran claus per a la investidura de Pedro Sánchez.

L'impacte del TJUE també s'ha notat a una Moncloa que té pressa per formalitzar la tria del líder del PSOE al Congrés, però que veu com el calendari no l'ajuda. La negociació amb ERC està encarrilada, però els republicans no tornaran a asseure's a la taula si no hi ha un gest de l'Advocacia de l'Estat per reparar els efectes de la repressió sobre Junqueras. L'equip jurídic de l'exvicepresident interpreta que hauria de sortir immediatament de la presó, i el cas ja està en mans dels serveis de l'Eurocambra. David Sassoli, nou president de la institució, no està seguint el rumb galdós d'Antonio Tajani.

El final del 2019 serà tan trepidant com ho va ser l'inici, marcat per la imminència del judici del Tribunal Suprem. Ara, tot el procediment queda en entredit per la sentència de Luxemburg, únic espai de reparació judicial que ha trobat l'independentisme després de dos anys de repressió. Les conseqüències polítiques del veredicte obren un nou horitzó, especialment per a Puigdemont, que ja es veu reunit amb el seu equip a Perpinyà, a la Catalunya Nord. El Suprem ha topat amb la justícia europea i l'independentisme faria bé d'aprofitar totes les oportunitats que se li presenten amb mentalitat -ara sí- estratègica.
 

Avui no et perdis

»Europa rehabilita Junqueras i acosta Puigdemont a Catalunya; per Oriol March.

»Puigdemont planeja moviments imminents a Brussel·les; per Oriol March.

»Junqueras ha de sortir de la presó després de la sentència del TJUE?; per Bernat Surroca.

»La investidura entra en «stand by» a l'espera del PSOE; per Sara González.

»La inhabilitació de Torra posa caducitat a la legislatura; per Bernat Surroca.

»Pot Torra continuar sent president després de la sentència del TSJC?; per Bernat Surroca i Oriol March.

»Òmnium i ANC exigeixen al carrer una «reacció» a la justícia espanyola; per Andreu Merino.

»«Lliris de Foc»: deu periodistes i cap manifestant; per Sergi Garcia.

»Opinió: «I ara, l'anti-Europa»; la Veu de Nació, per Pep Martí.

»Opinió: «Junqueras y cierra, Espanya»; per Jonathan Martínez.
 

 El passadís

Aquest dijous es va celebrar el primer còctel nadalenc de la nova Cambra de Comerç, liderada per Joan Canadell i el seu equip de govern. La victòria d'Eines de País, nítidament independentista, va sacsejar les aigües relativament tranquil·les de les elits econòmiques. Un sector important de l'establishment va rebre els nous dirigents de la Cambra amb les urpes afilades. En aquests mesos, però, Canadell ha asserenat, si més no en part, molts temors. Ho ha fet en el vessant intern, amb una gestió prudent de l'entitat i respectant la seva estructura, on no s'han produït canvis. I, sobretot, amb un seguit de trobades i dinars cara a cara amb alguns dels principals exponents del poder econòmic i els grans despatxos de Barcelona. Hi ha hagut reunions que han anat molt bé, amb personalitats com Javier Godó -de qui diuen que parla bé de Canadell en alguns cenacles-, Luis Conde -bon amic de Carles Tusquets, rival electoral del nou president- o Javier Faus, ara al capdavant del Cercle d'Economia.   

Vist i llegit

Els duels entre el Barça i el Madrid no s'acaben fins que, la mateixa nit o l'endemà, es llegeixen les millors cròniques i anàlisis del partit. En el cas del Clàssic de dimecres, marcat per l'acció -fallida- del Tsunami i els aldarulls als voltants del Camp Nou, és imprescindible revisitar les visions que van aportar José Sámano a les pàgines d'El País i Francisco Cabezas a El Mundo. Tots dos coincideixen en apuntar la superioritat de l'equip dirigit per Zinedine Zidane sobre el d'Ernesto Valverde, que aquesta temporada ho fia -encara més- tot al talent descomunal de Leo Messi. La suplència de Sergio Busquets, afectat per la febre però també per una manera de jugar que no el beneficia, explica molts dels problemes que pateixen els blaugrana. L'insuls empat a zero, compensat amb el manteniment del liderat, no és un bon senyal. Al contrari.

 El nom propi

Poques persones a Catalunya tenen el do de Pilar Rahola per generar polèmica. Omnipresent en els principals programes de ràdio i de televisió del país, carta guanyadora per pujar les audiències, la periodista de Badalona ha estat en boca de tothom aquesta setmana per una intervenció al Tot es mou de TV3 en la qual carregava amb duresa contra la reforma fiscal pactada entre el Govern i els comuns. La seva afirmació segons la qual els ciutadans que guanyen 90.000 euros l'any -xifra gens menyspreable- formen part de la classe mitjana va omplir timelines de Twitter amb un vídeo que es va fer viral immediatament. A NacióDigital tenim la sort de disposar de Roger Tugas, el nostre responsable de dades, que ha analitzat amb profunditat l'abast de la nova fiscalitat i ha posat sota la lupa dels fets el barem de Rahola sobre la classe mitjana. Informació de servei per a tertúlies i, també, per a sobretaules de Nadal.

 Els imperdibles

Si sou fanàtics de la saga Star Wars, és probable que llegiu aquesta Brúixola havent aprofitat la nit de dijous per acudir a l'estrena de The Rise of Skywalker, l'última entrega d'un univers cinematogràfic imprescindible. El director J.J. Abrams signa el final de les aventures dels nous personatges -Rey i Kylo Ren, principalment- i dels que ja formaven part de la saga original. Sens dubte, la pel·lícula que protagonitzarà la taquilla del Nadal. Una època de l'any en què les opcions per sortir de casa en família es multipliquen, com es pot comprovar en les recomanacions que cada setmana ens porta Arnau Urgell i Vidal. Hi destaquen les representacions dels Pastorets, els pessebres vivents, el Badanadal de Manlleu i, per descomptat, la Fira de Santa Llúcia de Barcelona. Bon cap de setmana i que passeu unes molt bones Festes!

 
Oriol March
cap de Política de NacióDigital
Vols rebre els butlletins de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic?