ERC avisa el PSOE que no renuncia a cap via a la independència i allunya l'acord

Marta Vilalta, portaveu dels republicans i membre de l'equip negociador, assegura que el "xantatge" dels socialistes pot perjudicar les converses

Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en una imatge d'arxiu
Marta Vilalta, portaveu d'ERC, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
18 de desembre del 2019
Actualitzat a la 13:47h
Les negociacions entre el PSOE i ERC per la investidura de Pedro Sánchez són material sensible. Les afirmacions d'aquest dimecres al matí de José Luis Ábalos, ministre de Foment i secretari d'organització socialista, segons les quals els republicans han renunciat a la via unilateral han causat malestar a les files dels d'Oriol Junqueras. Marta Vilalta, portaveu d'ERC, ha comparegut als passadissos del Parlament per assegurar que no han "renunciat" a "cap via democràtica per arribar a la República catalana" i per alertar que l'acord segueix lluny, especialment si s'insisteix en el "xantatge".

"Que no parlin per nosaltres i que no filtrin informació", ha reclamat Vilalta, que forma part de l'equip negociador que han posat en marxa les dues formacions per tractar la investidura i, també, una "via política" per resoldre el "conflicte polític" existent entre Catalunya i l'Estat. La portaveu d'ERC ha indicat que segueixen treballant amb el mateix calendari que fa unes setmanes -és a dir, que l'acord, si hi és, no arribarà fins al gener-, tot i que el PSOE aspira a investir Sánchez abans que acabi l'any.

Una data rellevant és el congrés que ERC celebra aquest cap de setmana, tot i que Ábalos ha indicat que no creu que sigui "determinant" per a les negociacions. "És un congrés i per tant és un espai que possibilita l'expressió política", ha apuntat, però "confiem que es prioritzi la realitat". També ha refredat les expectatives d'un acord imminent amb els republicans. Ha qualificat "d'especulacions" les informacions que apunten en aquesta direcció i ha assegurat que "realment no hi ha res", sinó que "és només un propòsit" del PSOE, que "no depèn de nosaltres". "Aquestes dates són fàcils d'establir, però realment és només un propòsit", ha assegurat.

Plantejaments distants

El número dos del PSOE ha destacat els esforços que han fet el PSOE i ERC per acostar posicions tot recordant que parteixen de plantejaments polítics molt distants. "Hem dedicat molt de temps a provar de deixar clares les voluntats i propòsits i no mantenir un nivell d'enfrontament", ha dit. Segons ha afirmat en l'entrevista a TV3, bona part d'aquests esforços d'aquestes negociacions es destinen a "trobar una via on aquesta diferència es pugui expressar sense bel·ligerància, amb respecte reconeixement i sense negació dels projectes i propòsits de l'altra part".