Llet, fruita i hortalisses gratuïtes a les escoles catalanes

El programa ja arriba a 1.253 centres educatius i 305.000 escolars

NacióDigital
23 de desembre del 2019
El programa reparteix fruita, hortalisses i llet a les escoles
El programa reparteix fruita, hortalisses i llet a les escoles | DARP

El Govern té en marxa des del curs 2009-2010 una campanya per promoure hàbits d’alimentació saludable entre el més petits. L’objectiu és que la mainada aprengui a l’escola que cal menjar fruita i verdura a tots els àpats. El programa també inclou el repartiment de llet.

Amb el suport de la Unió Europea, els departaments d’Educació, Salut i Agricultura s’alien en aquesta ocasió per transmetre aquest missatge, que també volen traslladar a les llars, perquè l’alimentació saludable no només estigui present a l’escola. Aquest curs hi participen, en el cas de les fruites i hortalisses, 1.253 centres educatius i arriba a 305.000 escolars entre 3 i 12 anys. En el cas de la llet, per la seva banda, són 450 centres i uns 70.000 nens i nenes.
 

Per què cal (re)introduir fruites, hortalisses i llet a les escoles?


Els hàbits alimentaris en el nostre país han empitjorat en els últims anys, fins al punt que els experts en salut pública estan alertant que l'actual generació de nens i nenes tindrà una esperança de vida inferior a la dels seus progenitors, a causa de malalties degeneratives lligades a l’obesitat i provocades per un estil de vida no saludable, factors com el sedentarisme i l’alimentació són determinants. Aquest canvi d’hàbits ha produït un descens del consum de fruites i hortalisses, sobretot en el grup de població més jove, a favor de productes transformats, per tant, és important ensenyar als nens a gaudir de la gran diversitat d’aliments i influir en l’adquisició d’hàbits alimentaris saludables, en aquest context la UE va posar en marxa l’any 2009 el Pla de Consum de Fruita a les escoles.

Les dades d’evolució del consum per càpita a les llars amb nens entre 6 i 15 anys del període 2012-2016, dels productes objecte del Programa escolar, mostren  una tendència decreixen generalitzada, llevat per a fruites transformades i per a llet pasteuritzada.

Davant la davallada del consum de llet de consum, la UE decideix fusionar l’antic ajut de llet a les escoles amb el Pla de Consum de Fruita, la fusió es fa efectiva al curs escolar 2017/2018 i implica la distribució gratuïta d’aquests productes. Així mateix, tal com es va constatar en l’últim informe d’avaluació dels Programes, hi ha una percepció molt positiva per part de pares i famílies en relació a la utilitat d'aquests programes.


Els objectius del programa


Potenciar el consum i la demanda d’aquests productes, oferint preferentment productes frescos del sector de fruites i hortalisses i llet de consum, de forma gratuïta. 

Transmetre a nens i pares, en l’entorn educatiu, la necessitat que l’alimentació ha de ser saludable per complir amb els objectius de Salut Pública de millorar els hàbits alimentaris de la població infantil, que es traduiran en una reducció dels índex d’obesitat i dels riscos de patir malalties greus associades en l’edat adulta, millorant d’aquesta forma la qualitat de vida. 

Revertir la tendència al descens en el consum de fruites i hortalisses i de llet de consum, a favor d’aliments més elaborats i amb menys qualitat nutritiva.



A qui va destinat el programa?


El grup objectiu dels Programes Escolars a Catalunya són els alumnes de segon cicle d’Educació Infantil (3-6 anys) i Primària (6-12 anys) que assisteix regularment a un centre educatiu, atès que l’època de creixement és el moment crucial per a adquirir hàbits alimentaris saludables, és l’edat més receptiva al missatge i a més en aquesta etapa els programes curriculars inclouen unitats didàctiques amb continguts específics relacionats amb l’alimentació. 

Aquest és també el motiu pel qual les mesures educatives d’acompanyament que s’organitzen des del DARP estan especialment dirigides als nens de Primària.

El Programa de Llet s’adreça també al primer cicle d’Educació Infantil (0-3 anys).


Fruita i llet per quin àpat?


Per augmentar realment el consum es va considerar convenient triar com a moment de consum l’esmorzar o el berenar, en substitució d’altres productes més elaborats, i molt sovint, amb un alt contingut en sucres, sal, greixos o additius afegits.

 
 
 

Quins productes es distribueixen?


Seguint les recomanacions de la normativa comunitària de prioritzar la distribució de productes frescos i de l’autoritat sanitària AECOSAN, actualment a Catalunya només s’estan distribuint fruites i hortalisses fresques i llet líquida.

L’AECOSAN aposta també per la distribució de productes frescos i per aquest motiu ha establert  criteris molt estrictes en relació a les quantitats de greixos i/o sal permesa en la composició de determinats productes transformats, la qual cosa redueix molt el ventall de productes que es poden distribuir.



Com es complementa el repartiment de fruites, hortalisses i llet?


Són mesures educatives necessàries per donar efectivitat a la distribució dels productes, es tracta de mesures i activitats orientades a:

Reconnectar als nens amb l’agricultura mitjançant les visites a explotacions agràries.

Educar als nens en temes com hàbits alimentaris saludables, cadenes alimentàries, producció sostenible o la lluita contra el malbaratament d’aliments, a través de tallers realitzats en centres educatius.

Afavorir la implicació de pares i mares tant en el desenvolupament dels Programes com en l’adquisició dels hàbits de consum, a través de xerrades dirigides a famílies, concursos de receptes. El fet de consumir fruites i verdures i llet liquida ha de formar part dels hàbits alimentaris de les famílies, i la seva compra hauria d’estar enfocada envers els beneficis que aporten per a la salut de tots els seus membres.

En totes les actuacions que es realitzen des del DARP s’inclou la degustació de diferents productes.